كره بادامزميني جزو لذيذترين محصولات تهيه شده از بادامزميني است و حدود يك سوم بادامزميني كشت شده در سراسر دنيا، صرف تهيه كره ي آن ميشود. اما ببينيم خوردنش به چه كساني توصيه ميشود و براي چه كساني ممنوع است.
اين كره ضد كلسترول است
كره بادام زميني براي كساني كه مستعد ابتلا به بيماريهاي قلبي هستند، مفيد مي باشد، زيرا چربيهاي موجود در بادامزميني از نوع چربيهاي خوب هستند. به علاوه داراي فيتوسترول است كه ساختاري شبيه به كلسترول موجود در غذاهاي حيواني دارد، با اين تفاوت كه بر خلاف كلسترول، فيتوسترول براي سلامت قلب و عروق مضر نيست.
در ضمن، هر 32 گرم كره بادامزميني حدود 50 ميليگرم فيتوسترول دارد و بررسيها نشان داده مصرف روزانه 2 گرم فيتوسترول ميتواند تا 10 درصد از ميزان كلسترول LDL يا كلسترول بد بكاهد و در صورتي كه فرد رژيم كم چربي داشته باشد، ميتواند ميزان كلسترول بد را تا 20 درصد پايين آورد.
در كل تحقيقات نشان داده اند كه مصرف حداقل 4 بار بادامزميني در هفته، تا 37 درصد از خطر بيماريهاي قلبي ميكاهد. پس اگر ميخواهيد از بيماريهاي قلبي در امان باشيد، از يك مشت بادامزميني (حاوي ده عدد) يا يك قاشق غذاخوري كره بادامزميني، آن هم 4 بار در هفته شروع كنيد.
ضد سرطان
تحقيقات ديگري نشان داده اند كه مصرف يك واحد بادامزميني (10 عدد بادام زميني) در هفته ميتواند از بروز سرطان روده در زنان پيشگيري كند. فيتوسترول موجود در بادامزميني و كره بادامزميني نيز ميتواند رشد سلولهاي سرطان پستان، روده بزرگ و پروستات را كند كرده و حتي از بروز سرطان ريه در افراد مستعد بكاهد. بهعلاوه، بادامزميني حاوي نوعي آنتياكسيدان به نام رزوراترول است كه ميتواند به نوعي تركيب ضدسرطاني به نام پيساتانول تغيير شكل يابد. اين تغيير شكل به كمك نوعي آنزيم كه در تومورهاي سرطاني يافت ميشود، ايجاد ميشود و به اين ترتيب مانع رشد تومورها خواهد شد.
ضد ديابت
جالب است بدانيد ثابت شده كه مصرف منظم كره بادامزميني (حداقل 5 قاشق غذاخوري در هفته) ميتواند از بروز ديابت نوع 2 در زنان پيشگيري كند. فيبر و منيزيم موجود در كره بادامزميني از جمله دلايل خاصيت ضدديابتي اين ماده غذايي هستند.
دشمن سنگ كيسه صفرا
تحقيقات بيشماري نشان داده اند مصرف مرتب كره بادامزميني ميتواند احتمال ابتلا به سنگ صفرا را در مردان و احتمال برداشتن كيسه صفرا را در زنان كاهش دهد. دليل اين خاصيت بادام زميني نيز وجود فيبرهاي غذايي، فيتوسترول و منيزيم است. مطالعه 20ساله روي بيش از 80 هزار زن نشان ميدهد زناني كه حداقل دو قاشق غذاخوري بادامزميني يا كره بادامزميني در هفته مصرف ميكنند تا 25 درصد كمتر به سنگ صفرا مبتلا ميشوند.
شايد باور نكنيد، اما اين راه ساده و آساني براي پيشگيري از ابتلا به اين بيماري است.
باز هم فيتواسترول
اما در مورد مصرف منظم اين نوع كره توسط خانمهاي باردار بايد بگوييم، امروزه بحث فيتواستراديول بسيار داغ بوده و محققان اثرات گوناگوني را به آن نسبت ميدهند؛ مثلا مشكلات قاعدگي را به كمك آن ميتوان برطرف كرد، و يا اينكه اين مواد قادرند احتمال بروز پوكي استخوان را كم كنند.
از آنجايي كه فيتواستراديول در بادامزميني وجود دارد (يعني در هر 100 گرم كره بادامزميني، 100 ميليگرم از اين ماده يافت ميشود)، ميتواند براي بيماريهاي زنانه موثر باشد، اما مصرف آن در بارداري دلخواه است، يعني نه ضرر خاصي براي مادر و جنين دارد و نه منفعت خاصي، فقط مصرفاش بايد به اندازه و در وعده صبحانه باشد، زيرا در صورت افزايش مصرف كره بادامزميني به دليل داشتن چربي و انرژي زياد، مشكل اضافه وزن پيش خواهد آمد.
افرادي هم كه ميخواهند شبها شام سبكي بخورند، ميتوانند با يك فنجان چاي، يك يا دو واحد نان آغشته به اين نوع كره را ميل كنند.
هشدارها
با وجود تمامي فوايد ياد شده، بادامزميني جزء مواد غذايي آلرژيزا (حساسيت زا) است. حساسيت به بادامزميني ميتواند شديد باشد، طوري كه مصرف مقدار كمي از آن ميتواند به شوك آنافيلاكسي منجر شود. در نتيجه افراد مبتلا به آلرژي بايد از مصرف هر گونه غذاي حاوي بادامزميني خودداري كنند، حتي خوردن كره بادامزميني هم به دليل داشتن ذرات پروتئين درست نيست. بنابراين در دو سال اول زندگي نبايد از بادام زميني و فرآوردههاي آن براي تأمين انرژي كودك استفاده كرد، ولي بعد از آن در صورت نداشتن حساسيت، ميتوان آن را در برنامه غذايي گنجاند.
از سوي ديگر، گاهي پزشك به افرادي كه مستعد ابتلا به سنگ كليه و مثانه هستند، توصيه ميكند از خوردن مواد غذايي حاوي اگزالاتها از جمله بادام زميني و كره ي آن خودداري كنند، زيرا اين تركيبات احتمال بروز اين سنگها را بالا مي برند.
يادتان نرود كه كره بادامزميني طبيعي را ميتوان براي يك يا دو هفته در هواي آزاد و دو ماه در يخچال نگه داشت.
مژگان كريمي و سميه مقصودعلي
اين كره ضد كلسترول است
كره بادام زميني براي كساني كه مستعد ابتلا به بيماريهاي قلبي هستند، مفيد مي باشد، زيرا چربيهاي موجود در بادامزميني از نوع چربيهاي خوب هستند. به علاوه داراي فيتوسترول است كه ساختاري شبيه به كلسترول موجود در غذاهاي حيواني دارد، با اين تفاوت كه بر خلاف كلسترول، فيتوسترول براي سلامت قلب و عروق مضر نيست.
در ضمن، هر 32 گرم كره بادامزميني حدود 50 ميليگرم فيتوسترول دارد و بررسيها نشان داده مصرف روزانه 2 گرم فيتوسترول ميتواند تا 10 درصد از ميزان كلسترول LDL يا كلسترول بد بكاهد و در صورتي كه فرد رژيم كم چربي داشته باشد، ميتواند ميزان كلسترول بد را تا 20 درصد پايين آورد.
در كل تحقيقات نشان داده اند كه مصرف حداقل 4 بار بادامزميني در هفته، تا 37 درصد از خطر بيماريهاي قلبي ميكاهد. پس اگر ميخواهيد از بيماريهاي قلبي در امان باشيد، از يك مشت بادامزميني (حاوي ده عدد) يا يك قاشق غذاخوري كره بادامزميني، آن هم 4 بار در هفته شروع كنيد.
ضد سرطان
تحقيقات ديگري نشان داده اند كه مصرف يك واحد بادامزميني (10 عدد بادام زميني) در هفته ميتواند از بروز سرطان روده در زنان پيشگيري كند. فيتوسترول موجود در بادامزميني و كره بادامزميني نيز ميتواند رشد سلولهاي سرطان پستان، روده بزرگ و پروستات را كند كرده و حتي از بروز سرطان ريه در افراد مستعد بكاهد. بهعلاوه، بادامزميني حاوي نوعي آنتياكسيدان به نام رزوراترول است كه ميتواند به نوعي تركيب ضدسرطاني به نام پيساتانول تغيير شكل يابد. اين تغيير شكل به كمك نوعي آنزيم كه در تومورهاي سرطاني يافت ميشود، ايجاد ميشود و به اين ترتيب مانع رشد تومورها خواهد شد.
ضد ديابت
جالب است بدانيد ثابت شده كه مصرف منظم كره بادامزميني (حداقل 5 قاشق غذاخوري در هفته) ميتواند از بروز ديابت نوع 2 در زنان پيشگيري كند. فيبر و منيزيم موجود در كره بادامزميني از جمله دلايل خاصيت ضدديابتي اين ماده غذايي هستند.
دشمن سنگ كيسه صفرا
تحقيقات بيشماري نشان داده اند مصرف مرتب كره بادامزميني ميتواند احتمال ابتلا به سنگ صفرا را در مردان و احتمال برداشتن كيسه صفرا را در زنان كاهش دهد. دليل اين خاصيت بادام زميني نيز وجود فيبرهاي غذايي، فيتوسترول و منيزيم است. مطالعه 20ساله روي بيش از 80 هزار زن نشان ميدهد زناني كه حداقل دو قاشق غذاخوري بادامزميني يا كره بادامزميني در هفته مصرف ميكنند تا 25 درصد كمتر به سنگ صفرا مبتلا ميشوند.
شايد باور نكنيد، اما اين راه ساده و آساني براي پيشگيري از ابتلا به اين بيماري است.
باز هم فيتواسترول
اما در مورد مصرف منظم اين نوع كره توسط خانمهاي باردار بايد بگوييم، امروزه بحث فيتواستراديول بسيار داغ بوده و محققان اثرات گوناگوني را به آن نسبت ميدهند؛ مثلا مشكلات قاعدگي را به كمك آن ميتوان برطرف كرد، و يا اينكه اين مواد قادرند احتمال بروز پوكي استخوان را كم كنند.
از آنجايي كه فيتواستراديول در بادامزميني وجود دارد (يعني در هر 100 گرم كره بادامزميني، 100 ميليگرم از اين ماده يافت ميشود)، ميتواند براي بيماريهاي زنانه موثر باشد، اما مصرف آن در بارداري دلخواه است، يعني نه ضرر خاصي براي مادر و جنين دارد و نه منفعت خاصي، فقط مصرفاش بايد به اندازه و در وعده صبحانه باشد، زيرا در صورت افزايش مصرف كره بادامزميني به دليل داشتن چربي و انرژي زياد، مشكل اضافه وزن پيش خواهد آمد.
افرادي هم كه ميخواهند شبها شام سبكي بخورند، ميتوانند با يك فنجان چاي، يك يا دو واحد نان آغشته به اين نوع كره را ميل كنند.
هشدارها
با وجود تمامي فوايد ياد شده، بادامزميني جزء مواد غذايي آلرژيزا (حساسيت زا) است. حساسيت به بادامزميني ميتواند شديد باشد، طوري كه مصرف مقدار كمي از آن ميتواند به شوك آنافيلاكسي منجر شود. در نتيجه افراد مبتلا به آلرژي بايد از مصرف هر گونه غذاي حاوي بادامزميني خودداري كنند، حتي خوردن كره بادامزميني هم به دليل داشتن ذرات پروتئين درست نيست. بنابراين در دو سال اول زندگي نبايد از بادام زميني و فرآوردههاي آن براي تأمين انرژي كودك استفاده كرد، ولي بعد از آن در صورت نداشتن حساسيت، ميتوان آن را در برنامه غذايي گنجاند.
از سوي ديگر، گاهي پزشك به افرادي كه مستعد ابتلا به سنگ كليه و مثانه هستند، توصيه ميكند از خوردن مواد غذايي حاوي اگزالاتها از جمله بادام زميني و كره ي آن خودداري كنند، زيرا اين تركيبات احتمال بروز اين سنگها را بالا مي برند.
يادتان نرود كه كره بادامزميني طبيعي را ميتوان براي يك يا دو هفته در هواي آزاد و دو ماه در يخچال نگه داشت.
مژگان كريمي و سميه مقصودعلي
No comments:
Post a Comment