آنچه که امروز مسئله بلوچستان را در محافل و رسانه هاي جهان به طور برجسته اي مطرح نموده فاکتورهاي چندگانه اي است که موجب بروز تنش در منطقه خاورميانه گرديده و کشورهاي منطقه را تا حدودي درگير مسئله بلوچستان کرده است،
ولي اگر به طور خاص بلوچستان ايران را مورد بررسي قرار دهيم ميتوان عمده ترين و مهمترين دلايل آنرا تبعيضات سيستماتيک و يا غير مستقيم در زمينه هاي مذهبي، سياسي، اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، آموزشي و قومي دانست که خود باعث بروز اختلاف شديد طبقاتي بين بلوچ و غير بلوچ، شيوع بالاي فقر و تنگدستي، تحريک احساسات ناسيوناليستي و مذهبي، روي آوري نسبت بالايي از جامعه بلوچ به قاچاق کالا و مواد مخدر و يا مهاجرت به کشورهاي ديگر، عدم دخالت در امورات کشوري به دليل شهروند درجه دو يا سه بودن، تهاجم شديد فرهنگي و نفي ارزش هاي ملي فرهنگي بلوچ، محروميت از آموزش عالي و حتي در بسياري از مناطق محروميت از تحصيلات ابتدايي شده است. همه ي فشارها و تبعيض هاي اعمال شده بر جامعه بلوچ در سال هاي اخير خود موجب خارج شدن بخشي از اعتراضات و انتقادات بلوچ ها از شکل نرم و قانوني و پديدار شدن مبارزات مسلحانه در قالب تشکيلات سازمان يافته و گروههاي مسلح و تروریستی شده است و به طور خاص حملات آنها به سران و پيکره ي نظام و تشویش در جامعه و انفجارهای پیاپی و مرگبار در اجتماعات مردمی، جمهوري اسلامي را با چالش هاي فراواني روبرو ساخته و ميليونها بلوچ بي دفاع را قرباني فضاي ناامن و جدال بين نظام و سازمان هاي خشونت طلب نموده است. البته در انگیزش این اقدامات دحشتناک و غیر انسانی و روند تصاعدی آن نباید نقش تعالیم مدارس افراطگرایان مذهبی و به ویژه مدارس پاکستانی را نادیده گرفت.
راهکار چیست؟
گرايش بي سابقه مردم بلوچ به سياستهاي اصلاحات نشان دهندهي عزم راسخ مردم بلوچ براي تغيير ساختار سياسي کنوني و جايگزيني آن با سيستمي است که بتواند پاسخگوي خواست آنها براي مشارکت ملي و حاکميت در سرزمين خود باشد. نمي توان پرسش ملي بلوچ را وصله پينه زد. ملت بلوچ بايد در درون مرزهاي خود به عنوان خلقي متمايز از ديگر خلقهاي ايران شناخته شود. در هزارهي نوين، سناريوي حاکميت ملي بايد تجلي يابد. اين سيستم نوين حاکميت بايد مبتني بر همکاري و هماهنگي در يک سيستم جمهوري با ساختاري فدرال باشد که متشکل از مکانيزمهاي اجرايي خودمختار است. اين سيستم پاسخي مناسب به پرسش ملي بلوچ خواهد بود. سيستمي که اساس آن پذيرش مطالبات واقعي گروههاي رأي دهنده است طبعاً حسي از مشارکت و مسئوليت مشترک خلق ميکند. نظام جمهوری اسلامی ایران که بر پایه عدالت تشکیل شده، بايد فرصتي در اختيار مليت بلوچ بگذارد و بدينسان بنيادي را پي ريزد که در آن مردمي متمدن، مرفه، با افتخار و نيرومندتر از کشور يک مليتي با ديدگاهي نوين گرد هم آيند.
http://www.estoun.blogfa.com/post-40.aspx
..
No comments:
Post a Comment