Long live free and united Balochistan

Long live free and united Balochistan

Search This Blog

Translate

Från Nokia och Siemens till Irans hemliga polis

Av Åke Wredén
Nu jagas de oppositionella i Iran, med nyinköpt, toppmodern utrustning för kontroll av telefon- och Internettrafik. Teknologin är köpt i Tyskland. Men åtminstone delar av den har varumärket Nokia. I USA kräver två senatorer, demokraten Charles Schumer och republikanen Lindsey Graham, att bolag som säljer övervakningsutrustning till Iran ska utestängas från att vara leverantörer till amerikanska staten. Förslaget är direkt riktat mot Nokia och dess tyska partner Siemens.

Nokia har dragit detta över sig genom att 2006-2007 slå sig ihop med Siemens i tillverkningen av mobilnät. I det hälftenägda bolaget Nokia Siemens Networks är det Nokia som har den operativa ledningen.

Bland det Nokia fick på köpet var verksamhetsgrenen Intelligence Solutions med bolaget Trovicor. Där säljs nyckelfärdiga system för avancerad övervakning och avlyssning av alla slags tele- och datatrafik. En reklambroschyr för produkten gör det helt klart att det är utrustning som är riskabel även i en demokratisk rättsstat, där användningen behöver vara underkastad noggrann kontroll för att inte hota rättssäkerheten. I händerna på en diktatur är det som levereras från Trovicor mycket farliga maktmedel.

Dessa system har Nokia Siemens Networks och dess föregångare sålt i olika varianter till cirka 60 länder. Till österrikiska tv-kanalen ORF sade en talesman för Nokia Siemens 2008 att produkten marknadsförs till myndigheter och underrättelsetjänster, främst i Mellanöstern, Asien och Europa. De medgav därmed att de försåg diktaturer med toppmodern teknik för övervakning.

Iran är en av köparna. Enligt tyska Der Spiegel såldes avlyssningsutrustningen på en omväg via Dubai. Nokia Siemens har medgivit att de 2008 sålde sitt övervakningssystem till Iran för mobiltrafik, men har förnekat att de själva var säljaren vid ett senare tilläggsköp av motsvarande utrustning för Internetövervakning.

Det kan ändå vara deras utrustning. Det i München baserade Nokia Siemens har i våras överfört aktierna i Trovicor till riskkapitalbolaget Perusa i samma stad.

Nokia har alltså först genom Siemensaffären köpt på sig delaktighet i den affärskultur i Tyskland där det ingår att sälja avlyssningsutrustning till diktaturer och göra omfattande affärer med Iran. Sedan detta började uppmärksammas 2008 har man sålt dotterbolaget så att det åter är heltyskt, inte finsk-tyskt.

Men med detta upphör inte problemet. Nokia och andra leverantörer av mobil- och datanät kan i fortsättningen sälja till diktaturer varefter dessa regimer hos Perusa/Trovicor i München kan handla nyckelfärdiga tilläggspaket för avlyssning – tillverkade och sålda av tidigare Siemenspersonal, och användbara ihop med nätsystem från de flesta ledande leverantörer – även Ericsson för den delen.

Detta är orimligt. För vapen, och för varor som kan användas i kärnvapen- eller kemvapenprogram, har vi exportkontroll. De demokratiska länderna borde införa en liknande exportkontroll för sådana produkter som Iran skaffat från Nokia och Siemens.


http://ekuriren.se/ledareasikter/signerat/1.435947-fran-nokia-och-siemens-till-irans-hemliga-polis

No comments:

Post a Comment