سازمان "ترانسپرینسی انترنیشنل" یا سازمان شفافیت بینالمللی روز سه شنبه در برلین گزارش سالانهاش را در باره فساد مالی معرفی کرد، و در این گزارش سالیانه جایگاه ایران را از میان ۱۸۰ کشور جهان در رده ۱۴۶ قرار داده است.شاخص فساد اقتصادی در ایران ۲/۲ است و ایران از این نظر همسطح کشورهایی نظیر هاییتی، لیبی و کامرون است و وضعیتی بدتر از پاکستان دارد. درجهبندی که نظر به شاخصهای مختلف صورت میگیرد، از رتبه صفر(۰) یعنی کشورهای کاملاً فاسد تا رتبه ده (۱۰)، یعنی کشورهای بدون فساد مالی را در بر میگیرد. افغانستان در این سال، در فهرست شاخص سازمان شفافیت بینالمللی با نمره ۱،۴ و به این وسیله با ارزش گزاری "رتبه بالای فساد" مشخص شده است. این کشور در سال قبل نیز با نمره ۱،۵ در مقام دوم از لحاظ فساد اداری در میان کشورهای جهان قرار داشت. کشورهای دانمارک، نیوزلند،،سنگاپور، فنلاند،،سوئد، کانادا، هلند، استرالیا، سوئیس و نروژ جزو کشورهایی هستند که حداقل فساد اقتصادی در آنها وجود دارد و کشورهایی نظیرسومالی،بروندی،آنگولا،ونزوئلا،ایران، چاد، سودان، ترکمنستان، ازبکستان، عراق، افغانستان، میانمار و سودان جزو کشورهایی هستند که بیشترین فساد در آنها وجود دارد.
جایگاه ایران از میان ۱۸۰ کشور جهان در رده ۱۴۶ قرار دارد.
براساس جدیدترین گزارش سازمان شفافیت بینالمللی ایران هنوز یکی از فاسدترین دستگاههای اداری و مالی را در جهان دارد.
سازمان شفافیت بینالمللی در جدیدترین گزارش خود، جایگاه ایران را از میان ۱۸۰ کشور جهان در رده ۱۴۶ قرار داده است.
به گزارش آخریننیوز، سازمان "ترانسپرینسی انترنیشنل" یا سازمان شفافیت بینالمللی روز سه شنبه در برلین گزارش سالانهاش را در باره فساد مالی معرفی کرد. در فهرست شاخص این سازمان که فساد مالی را در ۱۸۰ کشور مورد بررسی قرار داده است، وضعیت افغانستان از این بابت خیلی بد توصیف شده است.
درجهبندی که نظر به شاخصهای مختلف صورت میگیرد، از رتبه صفر(۰) یعنی کشورهای کاملاً فاسد تا رتبه ده (۱۰)، یعنی کشورهای بدون فساد مالی را در بر میگیرد. افغانستان در این سال، در فهرست شاخص سازمان شفافیت بینالمللی با نمره ۱،۴ و به این وسیله با ارزش گزاری "رتبه بالای فساد" مشخص شده است. این کشور در سال قبل نیز با نمره ۱،۵ در مقام دوم از لحاظ فساد اداری در میان کشورهای جهان قرار داشت.
این گزارش نشان میدهد که فساد اداری و مالی در ایران تاحدودی نسبت به سال قبل کاهش یافته و در حالی که جایگاه پیشین ایران در شاخص فساد اداری و مالی در بخشهای دولتی در رده ۱۶۸ بود، با افت محسوسی رده ایران در گزارش سال ۲۰۱۰ سازمان شفافیت بینالمللی به ۱۴۶ رسیده است . این گزارش که نشان میدهد ایران هنوز یکی از فاسد ترین دستگاه های اداری و مالی را در جهان دارد.
به این ترتیب افغانستان و برمه از لحاظ کثرت فساد مالی و اداری، در درجات اول قرار گرفته اند که تنها سومالیا به دلیل جنگ داخلی در سال ۲۰۱۰ از این دو کشور سبقت گرفته است. سازمان شفافیت بینالمللی از این بابت اظهار نگرانی کرده است که حدود سهچهارم از ۱۸۰ کشورهایی که مورد بررسی قرارگرفتهاند، پایینتر از درجه ۵ است.
بسیار از کشورهای افریقایی در درجات آخری فهرست فساد سازمان شفافیت بینالمللی قرار گرفته اند، اما وضعیت در کشورهای آسیای میانه نیز در این رابطه خوب نیست.
ازبکستان و ترکمنستان در مقام ۱۷۲ با نمره ۱،۶، قرغزستان در مقام ۱۶۴ با نمره ۲،۰ و تاجیکستان در مقام ۱۵۴ با نمره ۲،۱ مشخص شده است. کشورهای یمن، لیبیا، ایران و هایتی همه در مقام های ۱۴۶، با نمرات ۲،۲ مشخص شده اند.
ردهبندی کشورهایی که فساد مالی در آنها کم است:
۱- دانمارک ۹٫۳
۱- نیوزیلند ۹٫۳
۱- سنگاپور ۹٫۳
۴- فنلاند ۹٫۲
۴- سوئد ۹٫۲
۶- کانادا ۸٫۹
۷- هلند ۸٫۸
۸- استرالیا ۸٫۷
۸- سوییس ۸٫۷
۱۰- نروژ ۸٫۶
۱۱- ایسلند ۸٫۵
۱۱- لوگزامبورگ ۸٫۵
۱۳- هنگ کنگ ۸٫۴
۱۴- ایرلند ۸٫۰
۱۵- اتریش ۷٫۹
۱۵- آلمان ۷٫۹
ردهبندی کشورهایی که فساد مالی زیادی دارند:
۱۶۴- جمهوری دموکراتیک کنگو ۲٫۰
۱۶۴- گینه ۲٫۰
۱۶۴- قرقیزستان ۲٫۰
۱۶۴- ونزوئلا ۲٫۰
۱۶۸- آنگولا ۱٫۹
۱۶۸- گینه استوایی ۱٫۹
۱۷۰- بروندی ۱٫۸
۱۷۱- چاد ۱٫۷
۱۷۲- سودان ۱٫۶
۱۷۲- ترکمنستان ۱٫۶
۱۷۲- ازبکستان ۱٫۶
۱۷۵- عراق ۱٫۵
۱۷۶- افغانستان ۱٫۴
۱۷۶- میانمار ۱٫۴
۱۷۸- سومالی ۱٫۱
"ترانسپرینسی انترنیشنل" یا سازمان شفافیت بینالمللی به صورت منظم یک گزارش را با سه شاخص در باره فساد مالی نشر میکند. مهترین شاخص در این گزارش، شاخص احساس و برداشت از فساد مالی است. این شاخص، برداشت از فساد مالی را در میان کارمندان دولتی و سیاست مداران در کشورهای مربوطه اندازه گیری و نظر به آن دولتها را درجه بندی می کند. شاخص احساس و برداشت از فساد مالی که ۱۳ مورد تحقیقاتی را در بر می گیرد، به وسیله ۹ نهاد مستقل بینالمللی تهیه میشود. این موارد تحقیقاتی به وسیله نظرخواهی از افراد تجارت پیشه و تحلیلگران خاص کشور های مربوطه به وجود میآیند.
فساد مالی در ۱۸۰ کشور به وسیله سازمان شفافیت بینالمللی مورد بررسی قرار گرفته است. درجهبندی که نظر به شاخصهای مختلف صورت میگیرد، از درجه صفر یعنی کشورهای کاملاً فاسد تا درجه ۱۰، یعنی کشور های بدون فساد مالی را در بر میگیرد. اختلاسهای مالی مدیران و دیگر فعالان اقتصادی، وجود رشوه در دستگاه های اداری و دولتی، سلامت دستگاههای نظارتی از نظر رشوهپذیری کارکنان و مدیران، فساد مالی در میان مقامهای دولتی و...از جمله شاخصهایی است که در تنظیم گزارشهای سالانه سازمان شفافیت بینالمللی مورد توجه قرار میگیرد.
در راس آن کشورهای قرار دارند که در آنها میزان احساس و برداشت نسبت فساد مالی به ویژه ناچیز است. در گزارش سازمان شفافیت بینالمللی همهپرسی همگانی صورت نمیگیرد. انتقادکنندگان ازشاخص احساس و برداشت از فساد مالی این سازمان انتقاد میکنند که در این درجهبندی فقط نام اشخاص فاسد درج میشود و فساد مالی فقط در نزد اشخاص فاسد ردهبندی میشود، باوجود آنکه در یک مورد فساد مالی، همیشه هم دو جانب دخیل هستند و هم کسی که از فساد مالی منفعت بهدست میآورد.
از نظر این انتقاد کنندگان، این باعث میشود، کشورهای صنعتی که در لست شاخص احساس و برداشت از فساد مالی مورد بررسی قرار میگیرند، فساد مالی کمتری را نشان میدهند، در حالی که درجهبندی فساد مالی در کشورهای رو بهانکشاف خیلی بالا است.
برگرفته از : http://sahamnews.org
No comments:
Post a Comment