احمد شهید، وزیر پیشین امور خارجه مالدیو و گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور مربوط به حقوق بشر در ایران، که جمهوری اسلامی تاکنون به او روادید سفر به تهران نداده است، با شماری از قربانیان و شاهدان نقض حقوق بشر در ایران، در اروپا دیدار و گفتوگو خواهد کرد.
این دیدار و گفتوگوها از روز چهارشنبه، نهم آذرماه، در پاریس آغاز میشود، و تا هفدهم آذرماه ادامه خواهد یافت.
رادیوفردا گفتوگویی داشته است با عبدالکریم لاهیجی، حقوقدان، نایب رئیس فدراسیون بینالمللی جوامع مدافع حقوق بشر، و یکی از هماهنگکنندگان این دیدارها، که خود او نیز با احمد شهید گفتوگوهایی خواهد داشت و از برنامه کار این گزارشگر سازمان ملل برای ما بیشتر میگوید.
عبدالکریم لاهیجی: با توجه به این که چهار ماه از آغاز ماموریت آقای احمد شهید میگذرد و جمهوری اسلامی به ایشان اجازه ورود [نداده] و ویزای ایران را صادر نکرد، با گفتوگوهایی که با او انجام شد، قرار شد که برنامهای برای دیدار با قربانیان نقض حقوق بشر بگذارد که طی سالهای گذشته و به ویژه، پس از وقایع خونبار پس از انتخابات، ناگزیز به ترک ایران شدند و الان در کشورهای اروپایی به سر میبرند.
در همین چهارچوب آقای احمد شهید یک هفته را برای گفتوگو با قربانیان نقض حقوق بشر در اروپا خواهد گذراند، به ویژه گفتوگو با کسانی که خودشان شاهد چگونگی وقوع خشونتهای پس از انتخابات بودند و در معرض دستگیریها و زندان رفتنها بودهاند.
آقای احمد شهید در همین راستا با روزنامهنگارانی که در ایران تحت تعقیب قرار گرفتهاند و ناگزیر شدهاند از ایران خارج شوند نیز دیدار و گفتوگو خواهد کرد.
* آقای دکتر لاهیجی، در برنامه دیدارهای آقای احمد شهید، به ترتیب ایشان از کدام شهرها و کشورها دیدن مینمایند؟
نخست ایشان به فرانسه میروند و چند روز در پاریس خواهد بود و بعد از آن به آلمان سفر خواهد کرد و تا آنجایی که من اطلاع دارم، در دو شهر آلمان به مدت کوتاهی حضور خواهد داشت و بعد از آن هم به بلژیک سفر میکند و دو روز هم در بروکسل خواهد ماند.
اما برنامه اصلی او در پاریس خواهد بود با توجه به این که پناهندگانی که به ویژه پس از اتفاقات اخیر به اروپا مهاجرت کردهاند، بیشترشان در شهر پاریس ساکن شدهاند و از این رو در فدراسیون بینالمللی جامعههای حقوق بشر در همین زمینه برنامهای ترتیب داده شده و ایشان در آنجا با بخشی از این افراد گفتوگو خواهد کرد.
* آقای دکتر لاهیجی، از خود شما که بگذریم، قرار است چه چهرههای شاخصی در این سفر با آقای احمد شهید دیدار و گفتوگو کنند؟
اجازه بدهید که خدمتتان عرض کنم که از سوی آقای احمد شهید این اجازه به من داده نشده که هویت دیدارکنندگان را برای رسانهها فاش کنم.
اما به طور کلی خدمتتان عرض میکنم که این افراد در گروههای مختلف اجتماعی هستند و نقش من به عنوان مدافع حقوق بشر و نایب رئیس فدراسیون بینالمللی حقوق بشر این است که این دیدارها را سازماندهی کنم.
* و حالا این عده با آقای احمد شهید دیدار و گفتوگو کردند. پس از آن گام بعدی چه خواهد بود؟
ماموریت آقای احمد شهید این است که در مرحله نخست بایستی یک گزارش موقت به مجمع عمومی سازمان ملل میداد که در ماه گذشته این گزارش را ارائه کرد.
گزارش نهایی خودش را بایستی در اسفندماه آینده یعنی در طول دو یا سه ماه آینده به شورای حقوق بشر سازمان ملل ارائه کند، برای این که شورای حقوق بشر سازمان ملل است که هم میتواند ماموریت آقای احمد شهید را تمدید کند و هم باید به گزارش ایشان رسیدگی کند.
تمام این تلاشها و کوششها برای این است که تا جایی که امکان دارد، گزارش آقای احمد شهید مستند باشد، هر چند که او اجازه ورود به ایران را دریافت نکرده است.
تا شورای حقوق بشر سازمان ملل بر اساس گزارشی که آقای احمد شهید به آنان ارائه خواهد داد، بتوانند درباره وضعیت حقوق بشر در ایران در ماه مارس آینده، یعنی در اواخر اسفند و در اوایل فروردینماه، بتوانند یک تصمیمی در این مورد اتخاذ کنند.
پیش از آن که پرونده جمهوری اسلامی به مجمع عمومی سازمان ملل برود، همچنان که امسال هم این موضوع آنجا مطرح است. و یا ماموریت آقای احمد شهید را از نو تمدید کنند، با این امیدواری که جمهوری اسلامی حاضر به همکاری شود و آقای احمد شهید بتواند به ایران سفر کند.
No comments:
Post a Comment