دکتر طارق محمد السویدان
تلويزيون ماهواره اى "العربيه" در سومين برنامه از سرى برنامه هاى خود تحت عنوان "چهره هاى سرشناس اسلامى" با دكتر طارق السويدان انديشمند مذهبی كويتى ديدار و گفتگو كرد.
اين متفكر اسلامى در گفتگويش با "العربيه" كه در روز جمعه 13-8- 2010 ساعت 14 ونيم به وقت گرينويچ پخش گرديد اظهار داشت: مطرح كردن شعار "اسلام راه حل همه مشكلات است" ديگر نمى تواند كارساز باشد. وى افزود: اصولاً دعوت به جزئيات مسائل دينى و سخن گفتن مكرر از آنها و سير در پژوهش هاى شرعى تخصصى، باعث نهضت هاى اجتماعى نمى شود و جوامع را سير تكاملى نمى بخشد.
السويدان گفت: قانع شدن و اكتفا كردن به طرح شعار "اسلام راه حل همه مشكلات است" در زمانه ما مفيد فايده نيست. فرزند زمان خويشتن بودن و درك تحولات و همراهى با شرايط نوين مستلزم آن است كه در گفتمان خود در برابر ديگران تجديد نظر كنيم.
اين انديشمند خليجى كه در سال 1953 در يك محله پر جمعيت شهر كويت به دنيا آمد پدر خويش را در اوان كودكى از دست داد و سرپرستى اش را مادرش برعهده گرفت. وى توسط مادر دلسوزش براى تحصيل بهتر به چندين مدرسه فرستاده شد. او از كودكى آن چنان به مسائل و اعتقادات دينى علاقه مند شد كه توسط هم سن و سالهايش به "ملا" (معادل "آشيخ، يا حاج آقا" در فارسى تهرانى امروزى) معروف شد.
طارق السويدان به رغم سختى هاى زندگى خويش توانست مراحل ابتدايى تا پايان دبيرستان را با موفقيت چشمگيرى طى كند. وى را براى تحصيل دانشگاهى به امريكا فرستادند و در دانشگاه تلسا در ايالت اوكلاهاما به تحصيل پرداخت، تا آنكه در سال 1990 با درجه دكترا در رتبه ممتاز فارغ التحصيل شد. رشته تحصيلى دانشگاهى اش مهندسى نفت بود، با اين حال او يكى از فعالان و مبلغان معروف تدين و اسلامگرايى در امريكا و بعد در جهان عرب از كار درآمد.
او مدتى را با كار در زمينه تحصيلى اش در رفت و آمد بين بخش خصوصى و دولتى گذراند ولى در نهايت به گرايش اوليه خويش بازگشت و مبلَغى فعال و سرشناس در اسلامگرايى و ديندارى شد.
السويدان اكنون چهره سرشناسى در ميان خطبا و متفكران اسلامى است. او مبانى و شيوه هاى ابتكارى خود را دارد و از تقليد و دنباله روى خوددارى كرده است. او سه پسر و سه دختر دارد كه در تخصصهاى مختلفى در غرب مشغول به تحصيل اند. با اين حال همسرش "بثينه ابراهيم" همچون خودش مبلّغى اسلامى و سرپرست تعدادى از طرحهاى تربيتى و اسلامى در كويت و ساير كشورهاست .
طارق السويدان برنامه هاى تلويزيونى جذابى را ارائه كرده است. او از سال 1992 چنين برنامه هايى را با نام "داستانها و عبرتها" شروع كرد. او اكنون مدير كل تلويزيون "الرساله" با گرايش اسلامى است. اين كانال اولين شبكه اى بود كه به زنان هنرپيشه اى كه با محجبه شدن كار هنرى را كنار گذاشتند فرصت و امكان ارائه برنامه اى جهت دعوت به ديندارى داد.
اين انديشمند اسلامى با اطلاق نام "روحانى" بر افرادى معدود در اسلام مخالف است. او معتقد است كه "روحانى متصدى دين" در ساير اديان بوده است، ليكن در اسلام حكم بر آن است كه هر كس در رشته اى بايد كار كند و در چرخش چرخ حيات اجتماعى يارى و همراهى كند. از نظر السويدان محدود شدن به تبليغ دينى شايسته نيست. او مى گويد: بايد چهره اى كه تلويزيونها از "مردان روحانى" در اذهان گنجانده اند تغيير يابد تا بتوان مردم را به ايمان واقعى و حياتبخش جذب نمود و پيام اسلام را رساتر رساند.
السويدان معتقد است: آن تصويرى كه بعضى از شبكه هاى تلويزيونى از اسلام ارائه مى دهند با جنبه افراطى، تعصب آميز و تندروانه اش امرى خطرناك است. وى مى گويد: دعوتگران به اسلام بايد از درون خلاق باشند، داراى كار و بازده باشند و خود را با جهان صنعت و دانش مدرن تطبيق دهند.
دكتر السويدان كه خود 18 سال سابقه تبليغ دينى دارد و تا كنون 35 كتاب را تاليف و در دهها سرى برنامه مذهبى تلويزيونى شركت كرده است، تاكيد مى كند: ورود مبلغان اسلامى به عرصه سياست براى دين و ديانت مردم خطرناك است. كار سياسى غالبا آميخته با جهت گيرى و خصومت ورزى است. لذا اختلاف نظر با اين يا آن مبلغ مذهبى مى تواند به خصومت با خود دين منجر شود.
No comments:
Post a Comment