Long live free and united Balochistan

Long live free and united Balochistan

Search This Blog

Translate

Iransk press skriver om att Sverige arbetar aktivt för att splittra Iran genom sin veteran spion Carina Jahani professor i iranska språk vid Uppsala Universitet.


Under den gångna veckan har flera hemsidor tillhörande den iranska regimen och dess olika organ har skrivit artiklar om att Sverige blandar sig in i Irans angelägenhet genom att uppmuntra och stödja separatism. Enligt skrifterna har  spionen Carina Jahani från SÄPO under manteln kultur- och språkforskning har under många år arbetat för att stödja separatism bl. a. genom att ge bidrag till den balochiska och även den kurdiska minoriteterna i Iran att bedriva seminarier, bilda egna föreningar i Sverige, m.m. De hävdar vidare att SÄPO gör det på uppdrag av  CIA. Eftersom CIA själva inte kan genomföra ett så långsiktigt projekt har de bett SÄPO att genomdriva det via sin veteran spion Carina Jahani.

Vad är sant och vad är lögn i dessa spioneri anklagelserna vet jag ingenting om men faktum är att Carina Jahani enligt den officiella informationen som finns på Uppsala Universitets hemsida har arbetat och arbetar med iranska språk bl.a. Balochi. Hon har skrivit sin doktorsavhandling i språket Balochi som talas bl.a. i Iran och Pakistan. Hon bedriver kristen missionsverksamhet samtidigt vid sitt akademiska engagemang. Med bibeln i ena handen och språkvetenskapen (professor vid Uppsala universitet) i andra handen deltar hon i olika konferenser och workshopar världen över. Det har hänt att hon har delat ut bibeln på officiella konferenser anordnad i universitets namn i Uppsala eller delat ut filmer om Jesus på en konferens i Stockholm. Denna del av hennes verksamhet kan skada Uppsala Universitets anseende eftersom folk från Iran kan inte skilja vad som är jobbet och vad som är hennes privata missionärs verksamhet eftersom i Iran religionen styr allt!

Balochiska talas i Balochistan som är delad mellan länderna Iran, Pakistan och Afghanistan. Balopchiska talas även i Gulfstaterna samt i Turkmenistan och en del afrikanska länder. Balocherna till skillnad från de styrande perserna/mollorna i Iran tillhör sunni grenen av islam. Därför har  regimen i Iran varit glada över Carinas religiösa verksamhet bland balocherna! Carina och hennes nätverk har också lyckats att hjärntvätta ett 10-tal balocher bosatta i väst att konvertera till kristendomen. Den shia muslimska regimen i Iran har varit tacksam för detta eftersom de vill se att balocherna blir kristna än kvarstår som otrogna Sunni muslimer som sätter sig emot shia styre i Iran.

Men situationen har nu förändrats. Carina har lyckats att flytta sina konferenser från Uppsala universitet till Balochistans universitet i staden Zahedan. Regimen och perserna är nu rädda för att Karina's aktiviteter och konferenser om det balochiska språket kan ledda till att balochiska ungdomar blir mer medvetna om sitt språk och kultur och ställer språkliga och kulturella krav på makthavarna i Iran samt ifrågasätter deras assimileringspolitik gentemot balcoherna och andra grupper. Hade Carinas aktiviteter sträckt sig enbart till att spridda kirstendommens budskap i Balochistan hade regimen inget som helst problem med hennes närvaro i området!

Därför vill de nu stoppa hennes verksamhet genom att anklaga henne för spioneri med uppdrag att medverka till etniskt splittring av Iran. Sådana anklagelser är regimens starkaste vapenmot de som de känner sig hotade ifrån. De använder liknande anklagerlser mot alla opposionella i Iran. Så fort någon kritiserar regimen arresterar man honom/henne, anklagar dem för spioneripå updrag av väst, torterar dem, i vissa fall våldtar dem och om personen är känd visar man honom/henne på TV för att erkänna sin gärningar och slutligen avrättar man honom/henne. Så är verkligheten i dagens Iran! 

Vi Balocher är självklart tacksamma att balochiska språket undervisas på Uppsala universitet, vi är också tacksamma på att Uppsala universitetet ordnar konferenser och seminarier om det balochiska språket. Vi vill gärna se en fortsättning på detta och vädjar till universitetets ledning att inte låta sig skrämmas av regimens anklagelser och hot om spioneri. Det är ett sätt från deras sida att stoppa Sveriges generösa politik gentemot förtryckta minoritetsgrupper. Regimen i Iran har svårt att se att balocherna, kurderna och azerierna i Sverige i likhet med andra folkgrupper världen över har rätt att bilda kulturella föreningar och få bidrag för att bedriva sådan verksamhet. De har svårt att förstå detta! 

Däremot har vi balocher inget behov av Carinas religiösa verksamhet! Det ända som inte saknas i Balochistan och produceras på löpande band i Iran och exporteras till Balochistan är religiösa fundamentalister i olika former! 

M. Baloch


*************************

Här nedan finner ni regimens anklagelser/artiklar som är på persiska:

1. Zahedan Press - regimens press webb i Provinsen Sitan & Balochistan - Zahedan skriver: “I skuggan av svensk spions närvaro i Sistan och Balochistan’s universitet”
http://zahedanpress.com/content/view/1199/9/

2. Vatan - en annan iransk webb plats skriver:
En veteran spions närvaro i Zahedan’s universitet
http://www.watan.ir/fa/index.php?Page=definition&UID=176313

3. En hemsida som tillhör den iranska gardet skriver:
Landsförrädare arbetar för splittring av Iran från norra Europa
http://tabnak.ir/fa/pages/?cid=98351

4. Iransk och svensk forskare samarbetar om små språk
http://www.blogger.com/goog_930723504

No comments:

Post a Comment