Long live free and united Balochistan

Long live free and united Balochistan

Search This Blog

Translate

Sverige bör fördöma avrättningarna i Iran och verka för att ställa de iranska makthavarna inför internationella domstolen i Haag för brott mot mänskligheten


Till den svenska regeringen och politiska partier

Sverige bör fördöma avrättningarna i Iran och verka för att ställa de iranska makthavarna inför internationella domstolen i Haag för brott mot mänskligheten

Återigen har den iranska regimen trotsat det internationella samfundet och avrättat fem politiska fångar av kurdiskt ursprung. Som vanligt har de anklagats för att ha haft samröre med väpnade grupper som bekämpar regimen. Denna anklagelse är den vanligaste och standard anklagelsen när regimen vill avrätta regim kritiker med kurdiskt eller balochiskt etnicitet. Kurderna stämplas s att ha samröre med Pjak (en kurdisk rebell grupp) och balochiska politiker anklagas för att tillhöra Jundollah (balochiskt rebell grupp). Utöver det anklagas dessa oftast att vara spioner för väst och Israel! Därefter döms dessa regimkritiker till döden utan att få möjlighet att försvara sig i en rättegång som är värt namnet.

Den iranska regimen har, sedan de tog makten 1979, avrättat hundra tusentals politiska fångar . I början var de anhängare till den iranska oppositionsgruppen Mojahedin Khalgh samt sympatisörer till de olika vänster grupperna som var offer för regimens ilska. Men under de senaste decennierna är det mestadels balocher och kurder som avrättas brutalt. En anledning till varför balocherna och kurderna är överrepresenterade i avrättningarna är att de till skillnad från regimen tillhör Sunnigrupper av islam. Efter kurderna och balocherna är det den arabiska minoriteten i Alhavaz provinsen som är drabbade.

Som protest för de senaste avrättningarna har kurderna i det av Iran ockuperade delen av Kurdistan utlyst och genomfört en lyckad strejk. Dessutom har många demonstrationer ägt rum i olika länder runt om i världen. Men regimen i Iran bryr sig inte så mycket av opinionen utomlands. Därför är det dags att den svenska regeringen verkar, inom ramen för FN och EU, att ställa de iranska ledarna inför internationell domstol på samma sätt som man gjorde med f.d. Jugoslaviska krigsherrar samt i Afrika.


M. Baloch

Baloch Community – Sweden

Stockholm 2010-05-15

Kontakt:

Baloch_community@yahoo.com

Baloch.community.se@gmail.com

http://baloch-community-sweden.blogspot.com/2010/05/sverige-bor-fordomma-avrattningarna-i.html


Kopia till:


- Amnesty International
- Massmedia
- Samtliga svenska politiska partier

No comments:

Post a Comment