Long live free and united Balochistan

Long live free and united Balochistan

Search This Blog

Translate

Säpo vill öka spaningen på internet

Säpo och Rikskriminalpolisen vill skaffa nya verktyg i jakten på terrorister. En nyckel blir att använda internet på ett nytt – och kontroversiellt – sätt. Spaning under falska identiteter och infiltration av diskussionsgrupper är två möjligheter som diskuteras.


– Efter Anders Behring Breiviks och Taimour Abdulwahabs terrordåd måste vi ställa frågan om den virtuella världen kan trigga människor att begå fasansfulla brott. Om det är så måste vi in i den. Vi måste patrullera på nätet, säger Säpochefen Anders Danielsson.

Självmordsbombaren som sprängde sig till döds på Bryggaregatan i Stockholm i december förra året hade hämtat inspiration och spridit sina idéer på internet.

Likaså den norske antimuslimske terroristen som mördade 77 människor i Oslo och på Utøya i juli. Detta har fått Säpo och Rikskriminalen att ompröva sina spaningsmetoder.

– Vi bedriver ett ganska omfattande arbete tillsammans med Rikskriminalpolisen för att bli bättre på att hitta enskilda hotutövare som inte har ekonomiska motiv, inte är brottsbelastade tidigare, och som är beredda att använda mycket grovt våld, berättar Anders Danielsson.

Utredningen ska vara klar före årsskiftet. Polisen har tagit hjälp av expertis utifrån, bland annat beteendevetare, för att ta fram underlag. Säpochefen säger att utredningen kan utmynna i att han vänder sig till regeringen och begär ändrad lagstiftning.

– Vi lever i en verklig värld där ingenting hindrar poliser från att patrullera på gator och torg, eller säkerhetstjänsten från att vara ute och prata med folk. Sedan har vi en virtuell värld där vi självkritiskt måste ställa oss frågan: Hur ska vi i demokratisk ordning ha koll på det som sker där? säger Anders Danielsson.

– Ska polisen till exempel finnas på Facebook så att människor kan vända sig dit, precis som man kan vända sig till en polis på gatan? Någon kanske vill berätta att det talas om konstiga och otäcka saker i en Facebookgrupp. Hur ska vi skapa den möjligheten? Ska vi infiltrera nätet? Då är vi inne på lagstiftningsfrågor. Får vi göra det?

– Vi får inte bedriva brottsprovokation, men får vi över huvud taget uppträda under falsk täckmantel på nätet och utge oss för att vara någon annan? Det är inte bara en laglig fråga utan också en etisk och moralisk.

Myndigheters övervakning av internet och spaning i datorer är väldigt kontroversiellt. FRA-lagen rev upp djupa sår i flera politiska partier när säkerhetsintressen ställdes mot integritet. I Tyskland pågår en uppjagad debatt efter att en hackerklubb avslöjat så kallade trojaner, som planterats på 17 misstänkta brottslingars datorer. Enligt tysk lag får polis och säkerhetstjänst vid mycket allvarliga brottsmisstankar utforska en dators hårddisk. Men detta program kunde dessutom aktivera webbkamera och mikrofon och fjärrstyra datorerna.

Anders Danielsson säger att det alltid måste göras en avvägning mellan integritet och effektivitet i brottsbekämpning.

– En fråga som alltid reser sig, om vi tar Breivik som exempel, hur långt ska staten gå för att hitta en person som har ett väldigt ont uppsåt? Ska vi kolla upp alla som köper konstgödsel? Det finns många legitima skäl att köpa det.

– I ett öppet demokratiskt samhälle kan vi inte ge några garantier för att vi kan förhindra den här typen av gärningsmän.

Ewa Stenberg
ewa.stenberg@dn.se

http://www.dn.se/nyheter/sverige/sapo-vill-oka-spaningen-pa-internet

No comments:

Post a Comment