Long live free and united Balochistan

Long live free and united Balochistan

Search This Blog

Translate

اعتراض‌ مقام‌های رسمی به وضعیت اهل سنت در ایران

مولوی عبدالحمید (راست)،امام جمعه اهل سنت در زاهدان و حسن امینی حاکم شرع مردمی کردستان (چپ) خواستار دیدار با رهبران ایران هستند

امام جمعه بندرلنگه، نماینده خواف و رشتخوار و محمد خاتمی، رییس جمهور پیشین از وضعیت اهل سنت در ایران انتقاد کرده‌اند. دلایل و انگیزه‌ی این انتقادها چیست؟ آیا اعتراض‌ها به بهبود وضعیت اهل سنت کمکی خواهد کرد؟

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی"هرمزگان نیوز" حجت‌الاسلام رکنی، امام جمعه‌ی بندر لنگه، ضمن انتقاد از افرادی که تحت عنوان "ستاد فرمان حضرت امام" در بندرلنگه مستقر شده‌اند، گفته است: «این افراد سرخود اموال برادران اهل سنت را مصادره می‌کنند و جلوی بعضی از پروژه‌های عمرانی را می‌گیرند.»

سجادیان نمایند خواف و رشتخوار نیز در سخنرانی خود در مجلس از عملکرد و سیاست‌های دولت انتقاد کرد. وی دخالت دولت در تعیین امام‌جمعه‌های مساجد اهل سنت را خلاف قانون اساسی دانست و اظهارداشت:«دولت باید از دخالت در تعیین هیات امنای اهل سنت و انتصاب امام جمعه‌های مساجد پرهیز کند و اجازه دهد تا حوزه‌ها و مراکز علوم دینی، استقلال خود را حفظ کنند».

خاتمی، رییس جمهور پیشین ایران هم ضمن دیدار با جمعی از مردم سیستان و بلوچستان خواستار توجه بیشتر به وضعیت اقلیت‌های قومی و دینی شد. خاتمی صراحتا ایران را یک کشور کثیرالاقوام توصیف کرد و هویت ایرانی را به یک «رنگین‌کمان زیبایی از قوم‌ها، مذهب‌ها و گرایش‌ها و فرهنگ‌ها در کنارهم» تشبیه کرد.

دلایل افزایش اعتراض‌ها

احمد اسماعیلی سخنگوی شورای مرکزی سنت (شمس) درباره تشدید اعتراض‌های داخل به وضعیت کنونی پیراوان اهل سنت چنین توضیح می‌دهد:« در دنیای اسلامی، ایران دیگر نمی‌تواند تبلیغات به اصطلاح "وحدت شیعه و سنی در ایران" را مطرح کند. اهل سنت ایران اکنون صاحب تلویزیون و پایگاه‌های اینترنتی متعددی در خارج از کشور هستند و درباره‌ی مسائل خود اطلاع رسانی می‌کنند».

به عقیده‌ی آقای اسماعیلی «انقلاب‌های کشورهای مسلمان و خاورمیانه هم اکنون به نتیجه رسیده و این امر بر اهل سنت در ایران تاثیر گذاشته است و مجموعه‌ی این عوامل اعتراض‌ها را بیشتر کرده است».

فضای آستانه انتخابات

به باور برخی از آگاهان مسائل اهل سنت از جمله کاوه قریشی توجه به مسائل اهل سنت و دیگر اقلیت‌های دینی در ایران، با نزدیک شدن تاریخ انتخابات مجلس ارتباط دارد.

قریشی در این رابطه می‌گوید: «در دوره‌های پیشین فراکسیون"مجمع نمایندگان اهل سنت در مجلس شورای اسلامی" روی کاستی‌ها همیشه تاکید داشت. اما پس از روی کار آمدن آقای احمدی نژاد نماینده‌ها مثل سابق دیگر انتقاد و یا اعتراض نمی‌کنند».

کاوه قریشی توضیح می‌دهد که در رقابت‌های انتخاباتی ایران، همیشه از مذهب استفاده ابزاری شده است. اعتراض سجادیان نمایند خواف و رشتخوار هم به نزدیک شدن انتخابات اسفندماه مجلس ‌ارتباط دارد.

انتقادهائی که کمک نمی‌کند

انتقادهایی که از سوی برخی از مقام‌های نزدیک به حاکمیت انجام می‌گیرد، به‌ نظر کاوه قریشی به بهبود وضعیت اهل سنت و دیگر اقلیت‌های دینی در ایران کمکی نخواهد کرد.

وی دلیل می‌آورد: «در گذشته این‌گونه اعتراض‌ها حتی بیش‌تر و پررنگ‌تر بوده. زمانی که خاتمی رییس جمهور شده بود تاکیدهای مکرری بر رعایت حقوق اقلیت‌های دینی ایران کرد و این مسئله یکی از دغدغه‌های فکری آقای خاتمی و همکران او در جبهه‌ی اصلاحات بوده است».

قریشی همچنین یادآور می‌شود: «اما ما اکنون در گزارش آقای احمد شهید گزارشگر ویژه‌ی سازمان ملل متحد برای ایران شاهد آن بودیم که وی بر نقض حقوق اقلیت‌های دینی تاکید دارد. به‌نظر من انتقاد آقای خاتمی هم در راستای تایید گزارش احمد شهید است».

بسیاری از کارشناسان مسائل اقلیت‌های قومی و دینی در ایران، عمده‌ترین آسیب و غیر پویا بودن جنبش سبز را در همراه نکردن مردم سایر مناطق قومی و مذهبی در ایران می‌دانند. آن‌ها بر این باورهستند که در بطن اعتراض‌های موجود علیه حاکمیت، مشکلات اقلیت‌های قومی و مذهبی نقش موثری ایفا‌‌ء می‌کند.

آگاهان به مسائل اهل سنت می‌گویند، به رغم اهمیت موضوع سنی‌ها در ایران و انتقادهای کنونی داخل کشور، در وضعیت موجود اهل سنت تغییری بوجود نخواهد آمد.

راه حل مشکلات اهل سنت

آقای احمد اسماعیلی سخنگوی شورای مرکزی سنت برای چاره جویی مشکلات اهل سنت در ایران پیشنهاد می‌کند: «رهبران ایران با علماء و شخصیت‌های اهل سنت دیدار کنند. حسن امینی، حاکم شرع مردمی استان کردستان، مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت در زاهدان و همچنین شخصیت‌های دینی خراسان، ترکمن‌صحرا سال‌هاست این را درخواست می‌کنند».

اسماعیلی همچنین می‌افزاید، متاسفانه چنین نشستی تاکنون برگزار نشده و تا زمانیکه این دیدار انجام نگیرد، امیدی به حل مشکلات اهل سنت در کشور نیست و دشواری‌ها همچنان حل‌ نشده باقی خواهد ماند.

طاهر شیرمحمدی
تحریریه: جواد طالعی

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15491683,00.html?maca=per-rss-per-all-1491-rdf









No comments:

Post a Comment