Long live free and united Balochistan

Long live free and united Balochistan

Search This Blog

Translate

Ett öppet brev till Sveriges regering, riksdag och politiska partier om massgravar i Balochistan

SV: Ett öppet brev till Sveriges regering, riksdag och politiska partier om massgravar i Balochistan (till Carl Bildt, svar går till baloch.community.se@gmail.com) - UF2014/6460/UD/MK 


Inbox
x

UD MK Brevsvar ud.mk.brevsvar@gov.se

3/14/14
to me
  
Translate message
Turn off for: Swedish
Hej M Pahrai Baloch!

Tack för ditt mail. Jag arbetar på Utrikesdepartementets ministerkansli och utrikesminister Carl Bildt har bett mig att svara dig.

Situationen i Baluchistan uppmärksammas i UD:s rapport om mänskliga rättigheter i Pakistan, se http://www.manskligarattigheter.se/sv/manskliga-rattigheter-i-varlden/ud-s-rapporter-om-manskliga-rattigheter/asien-och-oceanien?c=Pakistan  (senaste versionen är från 2010, en ny version kommer att publiceras under våren).

EU-delegationen i Islamabad träffade den 5 mars representanter för organisationen Voice of Baloch Missing Persons. Svenska ambassaden var med vid mötet och ambassadör Wigemark framförde vid mötet EU:s oro över bristen på information angående försvunna personer i Baluchistan och övriga Pakistan. EU följer frågan noga. Ambassadör Wigemark underströk även att det är den centrala såväl som lokala regeringens ansvar att säkra samtliga pakistanska medborgares säkerhet, oavsett politiska åsikter eller religion.

EU:s höga representant i utrikes- och säkerhetspolitiska frågor Catherine Ashton framförde samma budskap i EU-parlamentet den 24 april 2013, med tillägget att EU stödjer dels NGOs som verkar inom mänskliga rättigheter och demokratisering, dels ett antal projekt inom rättssektorn.

Med vänliga hälsningar

Sara Dennås
Politiskt sakkunnig
Utrikesdepartementet




-----Ursprungligt meddelande-----
Skickat: den 29 januari 2014 13:05
Till: UD Registrator
Ämne: Ett öppet brev till Sveriges regering, riksdag och politiska partier om massgravar i Balochistan (till Carl Bildt, svar går till baloch.community.se@gmail.com)

Från: M Pahrai Baloch


Meddelande: Ett öppet brev till Sveriges regering, riksdag och politiska partier om massgravar i Balochistan

Mer än 100 kroppar hittades i 3 olika massgravar i den av Pakistan ockuperade delen av Balochistan!
Den 25:e januari 2014 har, tre massgravar i Khuzdar upptäcktes. Khuzdar är ett område i den av Pakistan ockuperade delen av Balochistan. Hittills har man hittat mer än 100 kroppar i dessa tre massgravarna.

Den asiatiska människorätts organisationen (AHRC) uttrycker chock och djup oro över upptäckten av massgravarna i Balochistan.

Kropparna misstänks tillhöra balochiska politiska aktivister som har tillfångatagits av den Pakistanska säkerhetstjänsten ISI och deras paramilitära militanta islamiska extremistgrupper som jobbar på uppdrag av den Pakistanska armén mot balochiska styrkor som kämpar för ett fritt Balochistan.
Lokalbefolkningen försökte att gräva fram kropparna och identifiera dessa men Pakistanska armén förhindrade dessa. Risk finns att den Pakistanska armén och milis mörkar såväl identiteterna som antalet kroppar eftersom de själva står bakom denna massaker.

Balochistan, som delas mellan Pakistan, Iran och Afghanistan, är rik på olja, gas och mineraler, trots det är Balochistan, Pakistan och Irans fattigaste provinser. Pakistan och Iran exploaterar balochernas naturtillgångar, diskriminerar balocherna och låter inte dem att ha kontroll över sina resurser. Därför har balocherna startat en befrielsekamp. Sedan 5-6 år tillbaka är det regelrätt krig framförallt i den av Pakistan ockuperade delen av Balochistan. Pakistan svarar med att arrestera politiska aktivister, tortera dessa, mörda och sedan slänga deras lämlästa kroppar utanför städerna eller gömma dessa i massgravar. Iran i sin tur efter att torterar fångarna hänger dem offentligt eller eliminerar dem genom att skjuta dessa till döds där den tillfångatas!

Vi balocher i Sverige vädjar till den svenska regeringen, riksdagen och samtliga politiska partier samt andra internationella människorätts organisationer att verka för att massgravarna utreds av internationella organ så som FN. Annars finns det stor risk att den Pakistanska armén mörkar informationen om dessa massgravar och vilseleder omvärlden.

M. Pahrai Baloch
Stockholm 2014-01-28
Baloch Community in Sweden

Länkar till nyheten:

 Dw.de: Activists demand UN inquiry into Balochistan mass graves Oman Daili Observer: Alarming deaths The Baloch Hal: Balochistan Mass Graves: An International Inquiry Needed  Asian Human Rights Commission: PAKISTAN: More than 100 dead bodies from three mass graves were found in one district of Balochistan




No comments:

Post a Comment