مسوولان برگزارى "جشنوارۀ فلم حقوق بشر" ميگويند: ايران ميخواست از پخش فلم (همسايه) که وضعيت ناگوار مهاجرين افغان در يکى از کمپ هاى آن کشور را نشان ميدهد، جلوگيرى کند.نخستين جشنوارۀ بين المللى خزانى فلم "حقوق بشر"، با اشتراک ٥٠ فلم انتخابى که بيشترين آنها افغانى اند، بتاريخ ٩ ميزان در کابل افتتاح شد.
اين فلم ها که از جملۀ ٢٠٠ فلم انتخاب شده است، بتاريخ ٩ ميزان همزمان در تالار ليسۀ استقلال (مرکز فرهنگى فرانسه)، سينما پارک، پوهنتون بلخ و همچنين در شهر بنگلور هند، براى شش روز به نمايش گذاشته شده است. ملک شفيعى منشى جشنواره، طى نشست خبرى امروز (١٤ ميزان) گفت که روز گذشته، پوليس در ليسۀ استقلال و سينما پارک که جشنواره در آن جريان داشت، داخل شده و ميخواستند مانع نمايش فلم ( همسايه) شوند.
اما وى افزود: قبل از آنکه پوليس اقدام نمايد، اين فلم به نمايش گذاشته شده بود. شفيعى علاوه کرد که سفارت ايران مقيم کابل، با وزارت خارجۀ کشور در تماس شده و خواسته بود که نبايد اين فلم، در جشنواره به نمايش گذاشته شود. به گفتۀ وى، وزارت اطلاعات و فرهنگ نيز با مسوولان جشنواره تماس گرفته و خواسته بود که بايد از نشر اين فلم، جلوگيرى گردد.
شفعيى افزود: ((در اصل مشکل اين است که ايرانى ها در مورد پخش فلم همسايه اعتراض دارند؛ چرا که اين فلم، آزار و اذيت مهاجرين افغان توسط پوليس ايران را در کمپ سفيدسنگ، انعکاس ميدهد.))
منشى جشنوارۀ بين المللى خزانى حقوق بشر گفت که همچنان تعدادى از محصلين پوهنځى شرعيات پوهنتون بلخ، روز دوشنبه گذشته در حالى که جشنواره روند عادى را طى ميکرد، آنرا مختل کرده و بينرهاى آنرا پاره نمودند. وى افزود: براساس معلوماتى که مسوول برگزارى جشنواره در بلخ، به وى گزارش داده است؛ در روز افتتاحيه ( ٩ ميزان)، دو کارمند قنسلگرى ايران اشتراک داشتند و بخاطر اينکه پخش فلم (همسايه) مخالف پاليسى آنها است، سالون نمايش را ترک کردند.
شفيعى علاوه کرد که دو روز بعد از آغاز جشنواره، به علت اعتراض شمارى از محصلين پوهنتون بلخ، پخش فلم ها به بهانۀ اينکه گويا در اين جشنواره فلم هاى ضد اسلامى نمايش داده ميشود، قطع گرديده بود؛ اما نمايش فلم ها امروز از سر گرفته شده است.
زبير فرغند سازندۀ فلم همسايه ميگويد: اين فلم، وضعيت مهاجرين افغانى را در کمپ سفيدسنگ ايران نشان ميدهد، که آنها توسط پوليس ايران بخاطر رد مرز شدن، به اين کمپ آورده ميشوند. اما مهاجرين ، بر اثر برخورد موظفين امنيتى ايرانى، بصورت خودجوش اقدام به اعتراض ميکنن، که منجر به کشته شدن ٤٣٥ تن آنان ميگردد.
وى ادعا کرد که اين فلم، بر اساس واقعيت ها تهيه شده و آنها قسمت هايى ديگر اين واقعيت ها را بخاطر اينکه احساسات افغانها بيشتر برانگيخته شده و حساسيت ها بين دو کشور به وجود مى آمد، نخواستند به تصوير بکشند. فرغند از مسوولان ذيربط دولتى خواست که با منع پخش اينگونه فلم ها، همسو نشوند و زمينۀ نمايش چنين فلم ها را بيشتر در کشور مساعد سازند.
صديق برمک يکى از سينماگران کشور گفت: ايران نمى خواهد فلم هايى که در مورد حقوق بشر تهيه شده است، پخش شود و در اين مورد حتى يک فلمساز خود را، به سى سال ممانعت از فلمسازى محکوم کرده است. وى افزود: ((در فلم ها و سريالهايى که ايران تهيه کرده است، در تعدادى از آنها حيثيت افغانها را به مسخره گرفته اند، که جادارد سفارت افغانستان در ايران، بصورت رسمى در اين موارد اعتراض نمايد.))
انجنير لطيف رئيس افغان فلم، برگزارى اين جشنواره را با همکارى وزارت اطلاعات و فرهنگ دانسته ، علاوه کرد: درانتخاب فلم هايى که در اين جشنواره به نمايش گذاشته شده، نمايندۀ آن وزارت حضور داشته و تمام حساسيت ها در اين مورد در نظر گرفته شده است. وى با ذکر اينکه نبايد مسايل ديپلوماتيک کشورها با مسايل فرهنگى مدغم شود، گفت که وزارت خارجۀ کشور، نظر به مصالح سياسى، از وزارت اطلاعات و فرهنگ خواسته بود که مانع نشر فلم همسايه شود.
مسوولان وزارت هاى خارجه و اطلاعات و فرهنگ، تا حال در اين مورد چيزى نگفته اند. همچنان زمانى که با سفارت ايران مقيم کابل تماس گرفته شد، آنها از اظهار نظر در اين مورد خوددارى کردند.
http://www.pajhwok.com
No comments:
Post a Comment