Long live free and united Balochistan

Long live free and united Balochistan

Search This Blog

Translate

ادامه‌ی‌ اعتراض روحانیان سنی به حکومت ایران

امام جمعه‌ی اهل سنت زاهدان باردیگر از دستگیری علمای سنی انتقاد کرد و خواستار اجرای عدالت شد. وی خبر داد که حدود یکصد تن از علماء با نوشتن نامه‌ای به برخی از مسئولین، خواستار آزادی روحانیان بازداشتی شدند.

خبرگزاری ایرنا پس از ترور مولوی مصطفی جنگی‌زهی روحانی اهل سنت در راسک (۳۰ دی/۲۰ ژانویه)، به نقل از احمدرضا ریگی، فرماندار شهرستان سرباز خبر داده بود که فرد يا گروهی مسوليت اين حمله را برعهده نگرفته است.

روحانیان سرشناس سنی از جمله مولوی عبدالحمید امام جمعه اهل سنت زاهدان این اقدام تروریستی را به شدت محکوم کردند. اما در ظرف یک هفته پس از این سوءقصد، تعدادی از روحانیان سنی در راسک بازداشت شدند.

در اعتراض به این بازداشت‌ها روز دوشنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۱ مردم راسک تجمع اعتراض‌آمیزی برگزار کردند که منجر به تیراندازی نیروهای انتظامی شد و در نتیجه یک نفر کشته، ۲ تن دیگر زخمی و تعدادی نیز دستگیر شدند.

«دستگیری علما‌‌ء باعث نگرانی مردم شد»
مولوی عبدالحمید در آخرین خطبه‌ی نماز جمعه (۲۹ اریبهشت ۱۳۹۱) با اشاره به رویدادهای اخیر گفت: «مسایل اخیر سرباز و دستگیری عده‌ای از علمای این منطقه موجب نگرانی مردم شده است و قاتل مرحوم مولوی جنگی زهی که از علمای منطقه بوده و به شهادت رسیده است، هر کسی که باشد باید دستگیر شده و به مجازات شرعی و قانونی برسد، اما تا زمانی که موردی به اثبات نرسیده است، نباید با ظن و گمان اقدام به دستگیری برخی از علماء نمود و باعث نگرانی مردم شد. جریانی که اخیرا در سرباز بوجود آمد، نشان داد که احساسات مردم جریحه دار شده است و باید مسئولین قضایی، امنیتی و سیاسی بیشتر تدبیر کنند.»

انگیزه‌ی دستگیری علمای اهل سنت
پایگاه‌های خبری مربوط به اهل سنت گزارش می‌دهند که دستگیرشدگان از جمله مولوی عبدالغفار نقشبندی، فرزند مولانا فتحی محمد نقشبندی، امام جمعه راسک به همراه مولانا عبدالله، امام جمعه پارود سرباز و ۱۳ تن دیگر در بازداشت به سر می‌برند.
گفته می‌شود در میان دستگیرشدگان که فهرست آن در بخشی از سایت‌های خبری مربوط به بلوچ‌های ایران منتشر شده، از جمله نام سه تن از خویشاوندان مولوی عبدالحمید، امام جمعه‌ی اهل سنت زاهدان، مشاهده می‌شود: ملک‌محمد آبادیان، عبدالله آبادیان و فواد آبادیان.

با توجه به بازداشت این افراد برخی از تحلیل‌گران مسائل اهل سنت گمان می‌کنند که این دستگیری‌ها با انگیزه‌ی فشار به مولوی عبدالحمید، امام جمعه‌ی اهل سنت زاهدان بوده است.

خبرگزاری فارس نیز در تحلیل وقایع استان سیستان و بلوچستان در ۲۸ اردیبهشت می‌نویسد: «به عقیده‌ی ناظرین سیاسی به علت دست داشتن برخی نزدیکان مولوی عبدالحمید در حوادثی تروریستی و مسائلی همچون جاسوسی، سبب شده که مشاوران رسانه‌ای مولوی عبدالحمید اینبار از متهم شدن برخی نزدیکان او در قتل ترور مولوی جنگی زهی در نزد افکار عمومی اهل سنت به شدت نگران باشند.»

نامه صد تن از علمای اهل سنت به مسئولین
یک کارشناس محلی در استان سیستان و بلوچستان که نخواست نامش فاش شود، به دویچه وله گفت که یک نامه‌ی اعتراضی از سوی صد تن از روحانیان سنی به مقام‌های دولت ایران نوشته شده که در بخشی از این نامه نسبت به دستگیری‌های علمای اهل تسنن از مسئولین توضیح خواسته شده است. این نامه هنوز علنی نشده است.
این کارشناس بر این باور هست که با توجه به روند رویدادهای جاری در منطقه زمینه برای دستگیری و محاکمه آقای عبدالحمید فراهم می‌‌شود تا دولت بتواند کنترل کاملی بر منطقه بلوچستان داشته باشد. در این رابطه وی به جلسه‌ی خاش هم اشاره می‌کند که در آن مقام‌های محلی به عبدالحمید توهین کرده بودند که به اعتراض علمای سرشناس سنی منجر شد.

دستگیری روحانیان سنی پس از ترور ملازهی نیز به نظر این کارشناس بهانه‌ای است برای سنجیدن وضعیت استان که آیا مردم اعتراضی می‌کنند یا خیر؟

دستگیری‌ها فقط برای فشار به مولوی عبدالحمید نیست
مولانا دکترعبدالرحیم ملازاده، مدیرشبکه تلویزیونی وصال فارسی که با وضعیت اهل سنت در کشور آشناست و از جمله برخی از دستگیرشدگان از خویشان نزدیک وی هستند، به دویچه وله گفت: «دستگیری‌های علمای اهل سنت فقط به دلیل فشار آوردن به عبدالحمید نیست. اعتراض‌های اخیر در شهر راسک از توابع شهرستانِ سرباز در ۴۸۰ کيلومتری جنوب زاهدان انجام گرفته است و ارتباطی با مسائل زاهدان ندارد.»
عبدالرحیم ملازاده در رابطه با آخرین نامه‌ی علمای اهل سنت به مسئولین هم تائید می‌کند که این نامه فعلا علنی نشده و در اختیار افکار عمومی قرار نگرفته است.
وی درباره‌ی سرنوشت خویشان خود و دیگر دستگیرشدگان هم خاطرنشان می‌کند: «انتظار می‌رود روحانیان دستگیر شده چند سالی محکوم به زندان شوند و اگر بهانه‌ای پیدا شود بیم اعدام شدن برخی از آنها نیزهست.»

بنابه گفته‌ی ملازاده وضعیت در استان سیستان و بلوچستان بویژه پس از رویداد راسک نگران کننده است و با افزایش تعداد دستگیرشدگان نارضایتی اهالی نیز نیز شدت می‌گیرد.

از سوی دیگر تبلیغات وسیعی نیز در رسانه‌های محلی پیرامون وحدت شیعه و سنی انجام می‌گیرد. امام جمعه‌ی اهل سنت زاهدان در این رابطه حتی به صراحت گفته است: «با هفته‌ی وحدت و همایش‌های تقریب و شعار وحدت، ما به وحدت نمی‌رسیم، بلکه در عمل باید وحدت اسلامی را محقق کنیم.»

No comments:

Post a Comment