Long live free and united Balochistan

Long live free and united Balochistan

Search This Blog

Translate

Amerikanska specialförband i Iran --- Av Lars Gyllenhaal

Snart tillbaka i Iran? Gräddan av USA:s specialförbandsoperatörer kan bära mycket personliga uniformer, andra länders uniformer eller inga uniformer alls (civil/halvcivil klädsel). Vapnet är ett lätt prickskyttegevär med benämningen Mk12 Special Purpose Rifle (SPR) FOTO: US Navy Amerikanska specialförband i Iran Av Lars Gyllenhaal Risken för ett direkt krig mellan USA och Iran är ovanligt hög. Amerikanska specialförband har tidigare varit i Iran och tecken finns på att de snart kan vara tillbaka.
Om amerikanska specialförband snart går in i Iran så blir det inte för första gången. Den första gången, på 1960-talet, var de inbjudna av shahen, Irans kung, för att bygga upp Irans specialförband. Efter revolutionen 1979, då kungadömet avskaffades, återkom amerikanska specialförband i omärkta helikoptrar för att genomföra en spektakulär räd. Det var i april 1980 som operation "Eagle Claw" fick den amerikanske presidentens klartecken. Målet: att befria ett femtiotal amerikanska diplomater som hölls gisslan i Irans huvudstad Teheran.

Det var en styrka bestående av operatörer ur Delta Force, Special Forces samt några Rangers (jägarsoldater) som flögs med Hercules-flygplan till ett ökenområde inne i Iran. Där mötte de helikoptrar som skulle föra dem vidare till utkanten av Teheran. Helikoptrarna var omärkta för att kunna tolkas som iranska. Planen var sedan att de skulle ta
sig till den ockuperade amerikanskaambassaden och frita gisslan. Sedan skulle de skjuta sig fram till en fotbollsplan där de skulle plockas upp av helikoptrarna.
Sea Stallion-helikoptrar ombord på atomhangarfartyget

 Den actionfilm-liknande planen havererade dock väldigt bokstavligt redan ute i öknen, då en Hercules kolliderade med en Sea Stallion-helikopter. Genom bortfallet av dessa och ett antal dödade fanns det inte längre någon marginal och hela operationen avbröts. Detta var ett av de mest pinsamma ögonblicken i USA:s militära historia men uppgiften att befria gisslan i Teheran kvarstod. Nu gällde det att bättre förbereda nästa operation. Man skulle samla in färska detaljupplysningar från insatsområdet och ha ett agentnätverk på plats då insatsstyrkan anlände. Denna uppgift fick Special Forces-översten Jerry King.
Det gick bra för överste King och hans Field Operations Group (FOG, dimma!) med de osedvanligt riskfyllda förberedelserna inuti Iran. Men även denna operation blåstes av. Istället för att då upplösa FOG valde man att behålla gruppen för att förbereda framtida specialoperationer. FOG blev ett permanent men också topphemligt förband med det nya namnet Intelligence Support Activity (ISA) vilket på svenska skulle kunna översättas till Underrättelsestödverksamheten. Det mer vardagliga namnet blev "the Activity".

ISA har sedan 1989 bytt namn flera gånger, bland annat har man gått under namnet Gray Fox, men "the Activity" lever kvar för att det behövs ett sätt att i offentligheten förklara vilket förband man pratar om. Om det nu gällande namnet skulle komma ut kan man vara säker på att enheten i samma stund skulle få ett nytt. Blir ett öppet krig mellan USA och Iran verklighet under 2012 är det mycket – kanske inte minst händelserna 1980 - som talar för att det första amerikanska militära förbandet som beträder iransk mark blir "the Activity".

Men USA har inte bara militära specialförband. Liksom Ryssland och en del andra länder har USA:s underrättelsetjänst CIA ett eget specialförband, Special Operations Group (SOG, ej att förväxla med den svenska militära Särskilda operationsgruppen). SOG började byggas upp av CIA-chefen George Tenet i slutet av 1990-talet. CIA hade även tidigare haft militärer i sina led, som sysslat med att skapa flera kontrarevolutionära styrkor. Men dessa "CIA-militärer" hade fallit i onåd. Tenet återinförde konceptet och gjorde om det till ett CIA:s eget specialförband. Man rekryterade operatörer från JSOC, alltså militärens högsta antiterroristorgan, och fick därmed vad som kanske kan betecknas som eliten av elitens elit. På flera sätt påminner SOG om "the Activity" men till skillnad från militären vill man med SOG kunna genomföra insatser även utan koppling till militära planer. Det kan alltså handla om att utföra ett klassiskt spionuppdrag i ett område där "normala" delar av CIA inte kan verka för att miljön är för extrem.

Som en följd av uppdragens extrema natur bär SOG i regel inte amerikansk uniform, ofta inte en enda pinal med koppling till USA. Allt är lokalt och man talar även det lokala språket. Mycket talar för att SOG var verksamma i Libyen 2011 fast officiella bekräftelser på det saknas och lär sannolikt inte komma på länge. Kort sagt kan man säga att SOG är det närmaste Mission Impossible-filmernas påhittade "Impossible Missions Force" man kan komma.

De senaste månaderna har USA stoppat ett attentat i Washington högst sannolikt beordrat från Teheran och "någon" har framgångsrikt utfört flera attentat mot fem iranska vetenskapsmän på Irans gator - högst sannolikt utfördes de av Israels underrättelsetjänst Mossad

Tecken på att konflikten kan övergå till att bli mer militär har framkommit under de senaste dagarna. I det senaste numret av den ansedda amerikanska tidskriften
 Soldater ur Israels särskilda ökenspaningsbataljon. Vapnet är en Negev, en lätt kulspruta. FOTO: Israel Defence Forces Israel genomförde under januari sin största övning för fallskärmstrupper på 15 år och har inrättat en ny struktur för att slå till i djupet av fientliga formationer, på engelska kallad Deep Corps. Det senaste är att amfibiefartyget
 Den 24 januari blev det känt att amfibiefartyget USS Ponce i största hast skall modifieras och skickas till Mellanöstern. Fartyget kommer att bli en flytande främre bas för specialoperationer. FOTO: US Navy


http://www.militart.nu/artiklar/iran.pdf

Just nu verkar alltså öppet krig mellan USA och Iran fullt möjligt, och det är inte osannolikt att SOG eller "the Activity" redan har några operatörer inne i Iran.

USS Ponce i största hast skall modifieras och skickas till Mellanöstern. Fartyget kommer att bli en flytande främre bas för specialoperationer.
Foreign Affairs finns en högintressant artikel, "Time to Attack Iran", som beskriver kostnaderna för ett kärnvapenbestyckat Iran som alltför höga. Att angripa Iran är farligt men, enligt Matthew Kroenig, USA:s "minst dåliga alternativ". Kroenig är en ledande amerikansk Iran-expert som nyligen var direkt underställd USA:s försvarsminister.
USS Nimitz, med övermålade beteckningar, på väg mot Iran 1980.

No comments:

Post a Comment