Long live free and united Balochistan

Long live free and united Balochistan

Search This Blog

Translate

Riskabelt mummel - Carl Bild Sveriges utrikesminister

SOLIGARE NEJDER: En mycket betydande del av min samlade tid tillbringar jag långt borta från min arbetsplats på olika utrikes orter, men alldeles självklart innebär detta inte att min verksamhet eller mina kontakter upphör.
Vi lever trots allt i en värld av moderna kommunikationer.
Jag säger detta mot bakgrund av att det verkar finnas de som förefaller att vilja framställa det på det sättet.
Men de utgår nog från en äldre tid.
Till dagens samtal hörde ett med vår ambassadör i Addis Abeba Jens Odlander för bl a tacka honom och hans medarbetare för de insatser de gjort och gör i fallet med de två svenska journalisterna.
Med visst avstånd följde jag i media dagens ceremonier i Pyongyang, och har förstått att de kommer att fortsätta i morgon.
Tydligen var det påtagligt kallt i kylan – hur den saken nu skall tolkas. Nordkoreanska media har ju hävdat att till och med naturen deltar i den omätliga sorgen.
Också via media följer jag en del av den tidvis upphetsade debatten i USA om relationerna med Iran och den nukleära frågan.
Och mummel i den om militära åtgärder spiller nu över i retorik från Irans sida om att försöka att stänga Hormuz-sundet om det blir en militär konfrontation.
Huruvida de kan klara av det eller inte är en separat fråga, men diskussionen visar i alla fall att en militär konflikt snabbt skulle riskera att spridas med oberäkneliga konsekvenser.
Just en tvist om Hormuz-sundet är kanske inte det som världsekonomin behöver mest just nu.
Till bilden hör självfallet också en situation i Irak som är tydligt oroande. Och som inte heller skulle kunna frikopplas från en upptrappad konfrontation.
Det är också av dessa skäl viktigt att den diplomatiska vägen inte bara är öppen utan också är aktiv.
Och det är det som EU arbetar för och som ju bl a vi var med om att IAEA:s styrelse tydligt skulle uttala sig för.
Catherine Ashton emotser ett svar från Teheran på hennes förslag om nya samtal i ärendet, och det är viktigt att man i Teheran också samlar sig till ett sådant.
Ingen har ett intresse av en upptrappad konfrontation.

https://carlbildt.wordpress.com/2011/12/28/riskabelt-mummel/#comment-95317


M Pahrai Baloch skriver:
Västvärlden med EU i spetsen har länge, speciellt under president Khatamis tid, valt dialog och diplomati som sin främsta taktik att förmå mullorna att rätta sig efter internationella spelregler utan resultat. Situationen har blivit värre i alla avseenden i Iran under de senaste åren och den lär inte bli bättre om det inte sker en total maktskifte i landet. En maktskifte lär inte ske utan hjälp utifrån. Iran kan inte jämföras med de arabiska länderna där diktatorerna störtades av Folket en efter en! Den iranska militärmakten är 100 gånger brutalare än militären i arabiska länder och slår ner minsta motstånd på ett brutalt sätt. Det finns flera halvmilitära milisgrupper som Basij som är utbildade för att slå ner folkliga protester. Regimen hämtar Hizbollah krigare från libanon om de ser sig hotade! Det har de gjort för nångra år sedan när det var protester i Teheran. Dessa milisgrupper och legosoldater följer inga lagar  inte ens militärens egna lagar!

Vad är då alternativet?

Iran består av minst 6 olika folkgrupper:

1. Perserna ca 35 -40%, är shia muslimer och styr landet.

2. Azerierna är etniska turkar och är i likhet med perserna shia muslimer men diskrimineras av perserna främst av etniska/kulturella skäl. Azerierna utgör den näst störta gruppen, ca 30-35%.

3. Kurderna är sunnimuslimer och utgör mellan 10-15% av befolkningen. De diskrimineras av både etniska/kulturella skäl såväl som av religiösa och ekonomiska avseenden.

4. Balocher är också sunnimuslimer och diskrimineras på samma sätt som kurderna. De utgör 7-12% av befolkningen.

5. Araber som utgör ca 5-10% av befolkningen är till stora delar shiamuslimer men ändå diskrimineras på samma sätt som balocher och kurder. Därför har många konverterats till sunni-isalm!

6. Turkmaner utgör högst 5% av befolkningen och är sunnimuslimer. De diskrimineras i samma utsträckning som balocher, kurder och araber.

Alla dessa grupper speciellt 2-6 är totalt emot det nuvarande styret och stora grupper av dessa minoriteterna (2-6) vill se ett splittrat Iran.

Även en stor del av perserna är emot regimen men de vill bevara Iran som ett land och vill själva styra landet! Dvs dessa är överens med regimen när det gäller förtrycket mot minoriteterna med mindre modifikationer!

Det enda sättet för omvärlden att bli av med regimen är att hjälpa dessa minoritetsgrupperna att störta mullornas regim. Därefter varje folkgrupp får avgöra sitt öde via folkomröstningar om de vill stanna inom ramen för landet Iran eller bilda egna länder eller ansluta sig till sina grannländer som har samma språk, kultur, historia, etc. Dvs kartan i mellanöstern måste ritas om! Det inkluderar länderna Iran, Irak, Turkiet, Syrien och även sydasien (Afghanistan och Pakistan). Man ska också hjälpa till med att det blir fred mellan Palestina och Israel. Jag är övertygad om att det blir lugn efter en period av kaos och instabilitet. När stabilitet uppnås t.ex. efter 5 år som suvärena stater då kan de länder som vill bilda andra former av ekonomiska samarbeten, pakter och unioner. Då uppnås fred i området och de forna fienderna kan samarbeta på lika villkor! Eftersom det är inte längre stora folkgrupper som perser, turkar eller arbaer som dikterar villkoren och styr andra mindre folkgrupper med hjälp av vapen! Det gagnar inte bara mellanöstern och sydasien utan också resten av världen.

Angående kärnvapen

Jag är emot kärnvapen och är av den uppfattningen att man ska inte tillåta Iran att beväpna sig med kärnvapen. Men är kritiskt till västvärldens dubbelmoral när det gäller deras inställning till Israel. Alla vet att Israel är en skurk-/terroriststat i likhet med Iran och som har en hel del arsenal av kärnvapen som har utvecklats med amerikanskt teknologi och pengar. Iran använder det som argument, Får Israel ha kärnvapen så får vi också ha!

Om ni är intresserade kan ni läsa en artikel som jag skrev för några år sedan om Iran som beskriver landets nuvarande politiska system

.
Vart är Iran på väg?

http://baloch-community-sweden.blogspot.com/2009/12/vart-ar-iran-pa-vag-reform-eller.html

M. Baloch

No comments:

Post a Comment