Long live free and united Balochistan

Long live free and united Balochistan

Search This Blog

Translate

Stoppa de iranska och pakistanska regimernas gemensamma och samordnade militära operation mot försvarslösa balocher i Balochistan

Vädjande till den internationella samfundet:

Stoppa de iranska och pakistanska regimernas gemensamma och samordnade militära operation mot försvarslösa balocher i Balochistan

Enligt olika källor från Balochestan har Pakistan och Irans militärer, under de senaste dagarna, startat en gemensam militär operation mot den balochiska befolkningen i Kulber Valley nära staden Awaman (Tump) samt Mand. Kulber Vally ligger på gränsen till Iran och Pakistan.

Invånarna i flera byar har drabbats av bomber från luften samt tung artillerield från marken. Många bybor har skadats och en hel del har tvingats lämna området i fruktan av att bli massakrerade.

Under de senaste 3-4 åren har både Pakistan och Iran, i tysthet, fört ett krig mot sina balochiska befolkningar! Men nu gör dem det gemensamt och samordnad för att kuva balochernas strävan efter frihet och självständighet. Balocherna i den av Pakistan ockuperade delen av Balochestan firade den 11 augusti som sin frihetsdag. Den 11:e augusti 1947 var den dag då Balochistan deklarerade sig självständig efter den brittiska imperiets fall i Indien och bildandet av Pakistan. Den gemensamma attacken är ett tydligt svar samt bestraffning för att balocherna runt om Balochestan och även utomlands såsom London och Stockholm firade sin självständighetsdag.

Balochestan är delad mellan länderna Pakistan, Iran och Afghanistan. Iran ockuperade västra Balochestan 1921 genom att störta det lokala styret. Pakistan bildades 1947 och kort därefter annekterade de Balochestan med våld som då var en suverän stat med internationell erkända gränser. Den Pakistanska militären fängslade kungen av östra Balochestan och hans regering. De fängslades och avrättades senare.

Sedan ockupationen har Pakistan fört fem stora krig mot Balocherna. Det är inte första gången som Pakistan och Iran gemensamt attackerar Balochistan. Vid kriget i början av 70-talet kom shahen av Iran till undsättning av den Pakistanska militären som var underlägsen de balochiska styrkorna. Pakistan var då i krig mot Bangladesh (bangalernas befrielsekrig från Pakistan) och därför klarade de inte två samtidiga krig. Shahen av Iran var orolig att Balocherna av den av Iran ockuperade delen av Balochestan gör också anspråk på självständighet. Därför skickade han sin militär till Balochestan. Shahens arme var välrustad bl.a. med luftunderstöd av 20 tungbeväpnade Cobra helikoptrar. De sönderbombade 1000-tals byar och dödade 10.000-tals balocher. På så sätt besegrade den Pakistanska militären de balochiska styrkorna.

Vi vädjar till FN, EU, USA, Sverige och övriga internationella samfundet att:

-fördöma denna operation som strider mot folkrätten och internationella konvenstioner,

-Göra sitt yttersta genom påtryckningar och diplomatiska kanaler för att påtvinga ett omedelbar stop av operationen,

-Sända humanitär hjälp och bistånd till de drabbade och flyktingarna

Vi vädjar också till Internationella röda korset och läkare utan gränser att söka sig till området och hjälpa de sårade och hemlösa byborna.


M. Baloch

Baloch Community - Sweden

Göteborg 2009-08-21

Contact:
Baloch.community.se@gmail.com
http://baloch-community-sweden.blogspot.com/


Relaterade länkar:
1. Bilder på protester av operationen: Mand: Operation and Protest in Balochistan (Photo)

2. Appeal from Kulber Valley for Investigation

3. Balochistan was declared an Independent State on 11 Aug 1947- The New York Times.

Kopia till:
-Svenska UD
-Röda Korset
-Läkare utan gränser
-De svenska riksdagspartierna
- m.fl.

No comments:

Post a Comment