Long live free and united Balochistan

Long live free and united Balochistan

Search This Blog

Translate

Varning för Shia-Sunni krig i västra Balochestan (Iran) efter självmordsbomb attack i en moské

Varning för Shia-Sunni krig i västra Balochestan (Iran) efter självmordsbomb attack i en moské

En självmordsbombare som utlöste en sprängladdning inne i en shia-muslimsk moské i staden Zahedan dödade och skadade över 100 personer. Zahedan är huvudstad i den av Iran ockuperade delen av Balochestan. De flesta av deltagarna av moskén har varit medlemmar av det fruktade revolutionsgardet Sepah-e Pasdaran samt Basij (en milisgrupp som är gardets förlängda arm).

Jondullah, som är en sunnimuslimsk balochisk grupp, har tagit på sig ansvaret för attentatet. De har även publicerat namnet på självmordsbombaren samt motivet för attentatet. Enligt Jondollah’s kommuniké självmordsbombaren Hafez Abdol Khalegh Mollazahi var en ung baloch. Motivet för attacken sägs vara vedergällning för avrättningen av flera sunnimuslimska präster under de senaste åren varav minst två av de avrättade prästerna har varit nära släktingar till självmordsbombaren. Andra motiv som har nämnts är avrättningar av 1000-tals balochiska ungdomar och förstörelsen av flera sunnimuslimska moskéer av den shia muslimska regimen.

Det finns nu en stor risk att detta är startskottet för ett regelrätt krig mellan Shia muslimer som uppbackas av regimen och den balochiska befolkningen som tillhör sunni grenen av islam. Regimen och dess styrkor har redan börjat massarresteringarna av oskyldiga ungdomar, sunni präster samt skjutit vilt på gator och gränder mot oskyldiga balocher. För regimen spelar det ingen roll om de hade något med attentatet att göra eller inte. Det räcker att de tillhör den balochiska minoriteten. Maktapparaten i provinsen vill visa till sina herrar i Tehran att de har kontroll över situationen genom att arrestera och avrätta oskyldiga ungdomar och sedan påstå att de hade samröre med Jondollah och attentatet. Regimen har tidigare vid liknande händelser arresterat ungdomar, tvingat dem under tortyr att erkänna gärningar vilka de inte har begått och visat dem på TV. Därefter har de avrättats som skyldiga och som bevis har deras erkännande på TV nämnts!

Balochestan är en av de största provinserna i både Iran och Pakistan med 1000-tals mil kust mot havet och är mycket rik på naturtillgångar. Provinsen är till största delen befolkad av ursprungsbefolkningen som kallas för balocher. Balocherna är en etnisk och religiös minoritet och deras land Balochestan är ockuperad av länderna Iran, Pakistan och Afghanistan. De straffas av den shiitiska regimen i Iran för att de tillhör sunni grenen av islam och att de vägrar konvertera till shia grenen av islam samt att de kräver kulturella, språkliga och andra medborgerliga rättigheter. Regimen svarar med massaresteringar, avrättningar och ekonomiskt eftersatthet av området.

Den islamiska regimen i Iran har omvandlat Balochestan till en militariserad zon. Över flera hundra tusen soldater och gardister samt miliser är stationerade i Balochistan. Inte en enda av dessa gardister är baloch! I praktiken gäller krigslagar där och regimens milis begår dagligen mord, massarresterar av oskyldiga speciellt ungdomar utan att de har begått något brott. De vill bara spridda skräck i området så att balocher ska inte protestera och kräva sina medborgerliga rättigheter. Varje röst, även inom ramen för landets lagar, tystas ner. Avrättningen av den balochiska journalisten Yaghub Mehrnehad för ett år sedan är bara ett exempel av många balochiska ungdomar som har försökt att åstadkomma förändring på ett fredligt sätt. Han hade tillstånd från myndigheterna att bedriva en kulturell förening men avrättades ändå efter att ha kritiserat makthavarnas diskriminerande politik i området och föreslagit konstruktiva lösningar. Så fort någon ifrågasätter regimens politik då anklagas den för att vara USA's, västmakternas och Israel's agent och avrättas för landsförräderi!

Belocherna i Iran genomgår en av de svåraste tiderna i sin historia. Det finns ca 5 miljoner balocher i Iran men det finns inte en enda baloch som har en hög befattning varken på nationell- eller lokal nivå inom den statliga administrationen. Alla befattningar och statliga tjänster går antingen till en minoritets folkgrupp som kallas för Zabolier (Zabol är en liten stad i norra Balochestan) som i likhet med makthavarna i Tehran är shiamuslimer. Där Zabolier inte räcker importeras andra fanatiska sjiamuslimer från andra provinser. Zabolier har alla nyckelposterna trots de består bara av 5% av balochestans befolkning. De har omvandlat balocherna till tredje och fjärde generationens medborgare. Zabolierna uppbackas av den islamiska regimen för denna apartheid politik i Balochestan.

Här är några fakta om belochernas situation:

1. Livslängden i Baluchistan är 15 år kortare än genomsnittet i Iran.

2. Den officiella arbetslösheten är mer än 72 procent dvs 5-6 gånger högre än genomsnittet i Iran.

3. Över 70% av balocherna lever under existensminimum mätt även i iranska mått.

4. Enligt en undersökning från FN har balocherna den högsta IQ i landet trots det har dem den högsta analfabetismen i landet. Detta p.g.a. av att de systematiskt diskrimineras att komma in på högre utbildningar.

5. Det finns ca sjuhundra lektorer som undervisar på universiteten i Balochestan men endast tio av dem är Balucher som lyckats passera regimens filter! De flesta av dessa har dock studerat utomlands med egna medel till skillnad från de icke balocherna som fått statligt stöd.

6. Balocherna förtrycks och förödmjukas dagligen i sina egna städer och byar av den Zaboli- och shia dominerade statsmakten och militären. Förtrycket saknar motstycke i Balochestan’s långa historia inom tiderna.

7. Antalet Balocher som har dödats eller avrättas av den islamiska regimen är mer än det totala antalet i hela Iran. Även under mongolernas invasion av Balochestan dödades inte så många Balocher som nu under den islamiska regimens 30 åriga styrning.

P.g.a. det systematiska förtrycket och förnedringen har många balochiska ungdomar tröttnat på situationen och börjat organisera sig för att bekämpa orättvisorna. Några få av dessa ungdomar använder sig, tyvärr, av samma metoder som de själva blir utsatta för av regimen och dess Zaboli tjänare. Det är sorgligt och beklagligt att en ung människa spränger sig själv och många andra (må de vara fiender) i luften för att göra sin röst hörd. Det är beklagligt att regimens politik inte har lämnat utrymme för andra mer fredliga alternativ för att bedriva politik och kräva rättvisa. Risk finns att våldet trappas upp i Balochestan och att balocherna kommer att utsättas för folkmord av extremistiska Zabolier och andra av regimen importerade extrema shiamuslimska grupper. Ansvaret för all våld ligger på regimen och de lokala makthavarna.

Vi vädjar till alla regeringar, partier och demokratiska och liberala krafter att göra allt som står i er makt för att stoppa våldet och förmå regimen i Iran att ändra sin politik gentemot balocherna och andra religiösa och etniska minoriteter i Iran. Om omvärlden inte agerar i tid kommer balochestan att omvandlas till en krigszon som Irak och Afghanistan. Förlorare i detta krig är försvarslösa balocher som inte uppbackas av resursstarka krafter vare sig inne i Iran eller utomlands. Deras enda hopp är världssamfundet.


Stockholm 2009-05-29

M. Baloch

Baloch Community - Sweden

Kontakt:
Baloch_community@yahoo.com
Baloch.community.SE@gmail.com

Webblog: http://baloch-community-sweden.blogspot.com/

-------------------------------------------------------------------------------------
Relaterade länkar:
Se bilder på missaren i Balochestan: Police Brutality Against The Poor
Baloch People Of Iran. Av dr. Hosseinbor, exil balochisk politiker bosatt i England.

http://www.countercurrents.org/borr230509.htm

-----------------------------------------------------------------------------------

No comments:

Post a Comment