Long live free and united Balochistan

Long live free and united Balochistan

Search This Blog

Translate

Iranska valet – en svart fars (komedi)

Enda kandidaten som inte är utvald av makten är en seriefigur

PRESSAS ATT RÖSTA. Det iranska valet börjar i morgon. Regimen fruktar ett lågt valdeltagande då det är en signal på folkets vrede. Nu försöker företrädare pressa folk att gå till valurnorna.
PRESSAS ATT RÖSTA. Det iranska valet börjar i morgon. Regimen fruktar ett lågt valdeltagande då det är en signal på folkets vrede. Nu försöker företrädare pressa folk att gå till valurnorna. 

Kandidaterna är noga utvalda av makten.
Utom en som är tecknad serie­figur.
Hur man än ser på det är det svårt att beskriva morgondagens presidentval i Iran som annat än en fars. En svart fars.

Många brukar hävda att Iran ­inte är någon fullfjädrad diktatur. Att det trots allt finns konkurrerande maktcentrum. Att landet ändå i någon mening har demokratiska val.
Det börjar bli dags att göra upp med den bilden.
Presidentvalet den här gången är en ren intern uppgörelse inom makteliten. Så stor är bristen på demokratiska alternativ att det dykt upp en kandidat i form av seriefiguren Zahra. En djupt religiös mamma som slåss för mänskliga rättigheter. Den enda kandidaten som gör det.

Trots att hon inte är verklig och inte på riktigt kan ställa upp så spelar Zahra en stor roll i valrörelsen i frånvaro av annan opposition.
Presidentkandidaterna väljs ut av väktarrådet, tolv mäktiga män utsedda av Irans högste religiöse ledare Ali Khamenei. Av 686 kandidater blev åtta godkända. Samtliga av de 30 kvinnor som ville ställa upp fick nobben.
Inte ens förre presidenten Hashemi Rafsanjani blev godkänd. Han är i fejd med Ali Khamenei.
Av de åtta godkända anses en kandidat vara något så när reformvillig. Han hoppade av häromdagen, liksom en annan.
Valet i Iran är inte ett val. Det är ett urval.
Den verkliga oppositionen sitter i husarrest eller befinner sig i exil utomlands sedan många år tillbaka.

I samband med förra valet 2009 upplevde Iran en politisk frihetsvår. Mir-Hossein Mousavi var den reformvänlige kandidaten som ledde den gröna rörelsen. Allt tyder på att han vann valet men att regimen fuskade i rösträkningen till förmån för den sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad.
Fusket ledde till våldsamma protester. Ett kort tid fanns det förhoppningar att regimen skulle falla. Till slut slog makten tillbaka stenhårt. Demonstranter ­dödades och greps. Vem minns inte bilderna på Nena, den unga kvinnliga studenten som ligger på marken med sitt eget blod i en pöl runt huvudet?
Hon symboliserade kampen mot regimen. Modet men också det fruktlösa i att utmana makten. Oppositionella dömdes till långvariga fängelsestraff. Några avrättades. Mousavi sitter i husarrest.
I dag vågar ingen opponera sig trots skenande inflation och hög arbetslöshet.
De missnöjdas enda vapen är att inte gå och rösta. Ett lågt valdeltagande är vad prästerskapet fruktar mest av allt. Ett lågt valdeltagande är en signal på folklig vrede.

Regimens företrädare försöker i valspurten att pressa folk att gå till valurnorna.
– Fienden försöker minska folks deltagande, säger en högt uppsatt präst. Därför måste vi göra vår fiende besviken genom ett högt valdeltagande. Att rösta är lika viktigt som att delta i krig för Iran.
Merparten av de utvalda kandidaterna är okända i omvärlden. Favoriten Saeed Jalili är känd i väst som Irans hårdnackade kärnvapenförhandlare. Han anses vara Khameneis favoritkandidat.
Namnkunnig är också Ali Akbar Velayati, Irans längst ­sittande utrikesminister och rådgivare till Khamenei.
För möjligheten att få Iran att avstå från sina­ kärnvapen­ambitioner spelar det förmodligen ingen större roll vem som blir vald. Det är ändå Khamenei som har sista ordet.
  • Aftonbladet



    Här är de utvalda

    Saeed Jalili, 48
    Rådgivare till Irans religiöse ledare Ali Khamenei. Förhandlar med väst om Irans kärnenergiprogram.
    Mohammed Baqer ­Qalibaf, 51
    Borg­mästare i Teheran.
    Hassan Rowhani, 64
    Har varit parlamentets ­vice talman och Irans ­förhandlare med EU om Irans kärnenergiprogram. Anses vara den mest liberale av kandidaterna.
    Mohsen Rezai, 59
    Före detta militär med 15 år som befälhavare av det fruktade republikanska gardet. Nära lierad med Khamenei.
    Mohammed Gharazi, 72
    Den mest okände i fältet. Har innehaft olika ministerposter genom åren, bland annat oljeminister.
    Ali Akbar Velayati, 68
    Den mest erfarne av alla. Har suttit längst som utrikesminister i Iran.

    Källa: http://www.aftonbladet.se/nyheter/analys/wolfganghansson/article16953310.ab  

No comments:

Post a Comment