Long live free and united Balochistan

Long live free and united Balochistan

Search This Blog

Translate

Balochistan and the unity of Pakistan

Balochistan och enheten i Pakistan


Dr Ali Al-Ghamdi

Pakistan kom till som ett hemland för muslimer i den indiska subkontinenten efter en lång och bitter kamp och stora uppoffringar. Skapandet av Pakistan deltar också en hel del etniska, geografiska, ekonomiska och politiska frågor. Pakistan kunde förbli enade och folket uppnått en hel del av tillväxt och utveckling under en tid.

Men inte några interna och externa krafter var nöjda eller övertygade om skapandet av den nya enheten. De började utnyttja och överdriva en del av de problem som finns i skapandet av den nya nationen och de misstag som begåtts av några människor som höll nyckelpositioner. Dessutom fanns det en brist på religiös tro och nationalkänslan som Pakistan grundades hos vissa individer och grupper. Bortsett från detta, en del människor vårdas regionala känslor. Alla dessa problem och faktorer bidrog till Pakistans förlorade sin östra halvan efter en nio månaders inbördeskrig som slutade med Indiens militära intervention till förmån för bengaler. Detta resulterade i utbrytning östra Pakistan och bildandet av den nya staten Bangladesh.

Det är olyckligt att Pakistan står inför ett nytt hot från dem som försöker att destabilisera landet genom att korsa alla röda linjer. Den Balochistan befrielsearmé (BLA) hotar Pakistans nationella enhet, inte bara genom sitt engagemang i omstörtande agerar inifrån, utan också genom att upprätta förbindelse med yttre krafter. Man har sökt hjälp från USA genom att kontakta några amerikanska kongressledamöter för att få moraliskt och materiellt stöd för att fortsätta sin subversiva och separatistiska handlingar.

Den BLA och dess stamledare i Khan av Kalat sades ha tidigare planerat att ta Balochistan frågan till Internationella domstolen (ICJ). Det sades också att de förväntade sig att ett grannland skulle betala advokatkostnader, som uppgår till mer än $ 2 miljoner, för att bestrida saken. När de misslyckades med att uppnå detta, närmade de några amerikanska kongressledamöter, få deras stöd för att ta upp deras sak. Detta gav resultat när tre kongressledamöter lade fram ett lagförslag inför den amerikanska kongressen som anger:
"Balochistan är idag uppdelat mellan Pakistan, Iran och Afghanistan med några suveräna rättigheter av sina egna." De berättade också kongressen att Balochis i Pakistan utsätts för våld, utomrättsliga dödande och förskjutning, och att de kräver rätten till självbestämmande.

Tidigare, sammankallade en kongresskommitté utfrågningar om vad man kallade utomrättsliga avrättningar och kränkningar av mänskliga rättigheter i Balochistan, och frågan togs upp av ett antal suppleanter som föreslog en ny färdplan för Mellanöstern som har utformats för att dela upp en del av de länder i regionen, bland annat Pakistan, på grundval av etniska och religiösa faktorer. Men den amerikanska regeringen tog avstånd snabbt från sådana system.

Men i verkligheten icke-statliga organisationer och forskningscentra som finansieras av det amerikanska utrikesdepartementet har arbetat för att stödja och uppmuntra dissidenter i Balochistan. På samma sätt har den amerikanska regeringen också trycka Pakistan att tillåta öppnandet av ett amerikanskt konsulat i Quetta. Det fanns allmänna uppfattningen att syftet med detta krav var att underlätta verksamheten för organisationer som strävar efter att skapa oro i Pakistan.

Amerikanska kongressledamöter som är kända för att vara medlemmar i Tea Party arbetar för ett självständigt Balochistan. Det finns rapporter om att dessa kongressledamöter är upprörda på Pakistan och genom att utöka stödet till Balochi rebeller vill lära den en läxa för att hysa Usama bin Ladin.

Det har också förekommit påståenden om att Indien sträcker sig ekonomiskt stöd till rebellerna och att dessa pengar går i fickorna på stamhövdingar som arbetar för separation av Balochistan från Pakistan. Det finns en allmän föreställning om att om republikanerna kommer till makten i nästa val i USA, kommer det att finnas ett uppsving i våld i Balochistan. Det har också påpekats att i ett sådant scenario kommer rebellerna få finansiering från Tea Party-medlemmar under för att försvara mänskliga rättigheter som förevändning.

I detta sammanhang föreslår jag att media ska lyfta fram några viktiga frågor.

One. Det bör finnas ett politiskt initiativ för att ta upp situationen i Balochistan, exempelvis att hålla val och bildandet av en vald regering i provinsen, vilket skulle minska möjligheterna för dem som uppmuntrar upproret.

Två. Det är viktigt att stoppa ingripande av externa krafter oavsett om det är från amerikanska kongressledamöter eller någon annan eftersom det strider mot internationella lagar och traditioner.

Tre. De lokala medierna bör utsätta intriger av Tea Party-medlemmar samt hyckleriet visas under de mänskliga rättigheterna förevändning för att blanda sig i inre angelägenheter Pakistan.

4. De som kräver separation är en liten grupp och de har inget stöd från folket. De ser till utomstående krafter för att få material och moraliskt stöd från både privatpersoner och myndigheter som inte är intresserade av vad som är bra för Pakistan. Vad dessa krafter försöker göra i Balochistan är inte möjligt för dem att göra i sitt eget land. Om någon av dem vågade göra det, skulle de hamna bakom galler.

5. Folket i Baluchistan är patriotiska och de vill ha fred, rättvisa och demokrati råda. Det är inte möjligt att få dem att våld som är målet för den förbjudna separatist BLA.

6. Pakistans regering kommer inte att tillåta någon grupp äventyrare som bor utomlands för att undergräva landets säkerhet och trygghet, liksom att förlora någon del av landet. Den kommer att arbeta för att uppnå tillväxt och utveckling i alla delar av Pakistan, inklusive Balochistan. Folket i Baluchistan som resten av folket i Pakistan är angelägna om att skydda enighet och territoriella integritet nationen.

I min nästa artikel kommer jag belysa dubbelmoralen i någon som har för avsikt att underminera säkerheten, stabiliteten och enhet i Pakistan.

- Dr Ali Al-Ghamdi är en före detta saudiska diplomat som specialiserat sig på sydostasiatiska angelägenheter. Han kan nås på  Algham@Hotmail.com
http://stream.aljazeera.com/story/201403271242-0023596

No comments:

Post a Comment