Long live free and united Balochistan

Long live free and united Balochistan

Search This Blog

Translate

ظریف: با رفع بحران ایران و غرب، بر همکاری‌های منطقه‌ای تمرکز می‌کنیم


محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، که برای یک سفر یک روزه به اسلام‌آباد، پایتخت پاکستان سفر کرده، با مقامات ارشد این کشور دیدار کرده است.
بر اساس گزارش‌ها آقای ظریف با محمد نواز شریف نخست وزیر و همچنین سرتاج عزیز وزیر امور خارجه و مشاور ارشد نخست وزیر پاکستان در خصوص مسایل مختلف گفتگو کرده است.
وزیر خارجه ایران در یک نشست خبری مشترک با همتای پاکستانی خود با اشاره به آنچه خاتمه "بحران غیرضروری در روابط ایران و غرب" خواند، گفت: "آماده‌ایم تا به طور کامل بر همکاری‌های منطقه‌ای تمرکز کنیم."
اشاره آقای ظریف به توافق ایران با شش قدرت جهانی بر سر برنامه‌های هسته‌ای ایران است. ایران و کشورهای ۱+۵ (متشکل از آمریکا، روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان) روز سه‌شنبه ۱۴ ژوئیه (۲۳ تیر) در وین به توافقی نهایی درباره برنامه هسته‌ای ایران رسیدند که بر اساس آن که با عنوان برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) معرفی شده است ایران با اعمال محدودیت‌هایی در این برنامه موافقت کرده تا به ازای آن تحریم‌های هسته‌ای غرب و سازمان ملل متحد علیه این کشور رفع شود.
آقای ظریف گفت که "اجرای برنامه جامع اقدام مشترک در چند ماه آینده ایران و پاکستان را قادر خواهد ساخت که موانع موجود بر سر راه گسترش همکاری‌های دوجانبه را بردارند تا همکاری‌ها میان دو همسایه در زمینه‌های انرژی، گاز، نفت، حمل و نقل و بسیاری از دیگر زمینه‌ها بیش از پیش گسترش یابد."
ایران و پاکستان دارای مرز مشترک طولانی هستند و به گفته ناظران منطقه‌ای از پتانسیل بالایی برای همکاریهای اقتصادی برخوردار هستند.
حجم اینگونه همکاریها در سال مالی ۲۰۰۹-۲۰۰۸ حدود ۱ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار گزارش شد. اما پس از آن و بویژه بر اثر تحریمهای شدید بین‌المللی علیه ایران حجم مبادلات دو کشور بسیار کاهش داشته و بر اساس گزارش خبرگزاریها به کمی بیش از ۲۰۰ میلیون دلار در سال ۲۰۱۴-۲۰۱۳ رسیده است.
پاکستان بویژه در زمینه انرژی کمبود دارد که به گفته کارشناسان اکنون و با برطرف شدن تحریمها، پاکستان می‌تواند بخش عمده‌ای از نیاز خود را از ایران تامین کند.
خط لوله انتقال گاز ایران به پاکستان نیز در همین چارچوب با مشکلاتی روبرو بوده است و علیرغم افتتاحاحداث خط لوله انتقال گاز ایران به پاکستان با حضور روسای جمهوری دو کشور در سال ۲۰۱۳، در عمل این خط لوله اجرایی نشده است.
در همین خصوص آقای ظریف در اظهارات خود گفت که "خط لوله گاز ایران و پاکستان هم اقتصادی هم عملیاتی و هم امکان‌پذیر است."
وزیر خارجه ایران در سخنان خود در عین حال تاکید کرد که "همکاری‌ها فراتر از همکاری‌های اقتصادی است و دو کشور در زمینه های امنیتی، کنترل مرزها، (bekhan koshtare bishtare mardome baloch) فرهنگی و ... همکاری‌های خوبی دارند که تقویت این همکاری‌ها به نفع دو ملت و به نفع صلح و امنیت منطقه است."
منطقه بلوچستان پاکستان با مشکلات امنیتی از جمله فعالیت ستیزه‌جویان و گروه‌های ملی‌گرای بلوچ روبرو است و ایران در موارد مختلف پاکستان را متهم می‌کند که برخی از گروههای مسلح مخالف دولت ایران در استان سیستان و بلوچستان در خاک پاکستان پناه می‌گیرند؛ ادعایی که مقامات اسلام‌آباد همواره آن را رد می‌کنند.
دیگر مسایل منطقه‌ای از جمله صلح و ثبات در افغانستان از محورهای مذاکرات دو طرف بوده است.
در همین رابطه سرتاج عزیز در کنفرانس مشترک خود با آقای ظریف گفت که کشورش معتقد به صلح و آشتی میان دولت کابل و طالبان افغانستان است.
مشاور نخست وزیر پاکستان در امنیت ملی و امور خارجه افزود: "اسلام آباد به نقش کمک کننده و تسهیل کننده خود در روند مذاکرات صلح افغانستان ادامه خواهد داد" و افزود: "امیدواریم این مذاکرات که به دلیل مرگ ملاعمر به حالت تعلیق درآمده است، به زودی از سرگرفته شود."

No comments:

Post a Comment