Long live free and united Balochistan

Long live free and united Balochistan

Search This Blog

Translate

حوادث مهم و تاریخی بلوچستان: سونامی سواحل مکران (بلوچستان) ۴۰۰۰ هزار نفر را کشت (پست شماره ۱ از ۲) .


حوادث مهم و تاریخی بلوچستان: سونامی سواحل مکران (بلوچستان) ۴۰۰۰ هزار نفر را کشت (پست شماره ۱ از ۲)
.
آیا می دانستید ۷۰ سال پیش یک سونامی منبعث از زلزله در عمق دریای مکران حدود ۴۰۰۰ هزار نفر را کشت؟
.
قبل از آن حدود هزار سال پیش (سال 1008 میلادی) نیز سونامی مهیبی سواحل مکران را نابود کرد. اما هنوز هستند کسانی در بلوچستان و سند و عمان که سونامی ۷۰ سال پیش را بخاطر دارند.
سحرگاه چهارشنبه ۷ آذر ۱۳۲۴ (۲۸ نوامبر 1945) زلزله ای بالای 8 ریشتر در گسل رانشی معروف مکران که در فاصله صد کیلومتری جنوب چابهار قرار دارد رخ داد. کمتر از نیم ساعت بعد از آن سه موج سونامی پیاپی بسوی سواحل مکران و بخصوص جهت شرق روانه شدند. ارتفاع امواج در قسمت غربی (یعنی نزدیک های جاسک کمتر از یک متر بود، در چابهار حدود دو متر بود، اما در قسمت شرقی بلوچستان و هندوستان (آن زمان پاکستان وجود نداشت) به ده متر هم رسید. بیشتر تلفات در شرق بلوچستان و سند بود.
جلیل قلمقاش معاون سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور که در سالن جلسات معاونت عمرانی استانداری صحبت می کرد گفت: استان سیستان وبلوچستان علاوه بر خطر بلاهای طبیعی مثل آتشفشان، زلزله و سیل؛ به دلیل نزدیگی به گسل مکران در معرض خطر پدیده سونامی نیز می‌باشد.
بسیاری از بلوچها و بخصوص نسل جوان از سونامی معروف مکران اطلاع ندارند. اما سونامی بزرگ اقیانوس هند و خاور دور در سال 2004 که موجب کشته شدن قریب به 240 هزار نفر شد، باعث شد تا سازمان ملل با شاهدان و بازماندگان سونامی مکران گفتگو کند و مدارک آن را جمع آوری کند.
در پست بعدی خود، ویدئوهای شهادت بازگو کردن تخریب وحشتناک سونامی توسط پیرمردان و پیرزنان مسن بلوچ (بین 70 تا 100 سال سن) از شهرهای ساحلی بلوچستان را، که در آن زمان کودک و نوجوان یا جوان بوده اند، ارائه خواهم کرد.


No comments:

Post a Comment