Long live free and united Balochistan

Long live free and united Balochistan

Search This Blog

Translate

Tre politiska aktivister mördades kallblodigt av den fruktade Pakistanska underrättelsetjänsten ISI

Baloch Community – Sweden fördömer starkt de kallblodiga morden av Balochiska politiska aktivisterna Ghulam Mohammad Baloch, Sher Mohammad Baloch och Lala Muneer Baloch. Dessa aktivister mördades av pakistanska militära underrättelsetjänsten ISI. De plockades upp av säkerhetsagenter den 3:e april 2009 från en advokatbyrå i staden Turbat som ligger i den av Pakistan ockuperade delen av Balochistan. Det är inte första gången som den Pakistanska militären och underrättelsetjänsten ISI begår avskyvärda brott i Balochistan. Under de senaste 5-6 åren som en konflikt pågått mellan militären i Pakistan och balocher har tusentals människor arresterats och förts bort till andra delar av Pakistan där har de torterats eller avrättats i hemlighet. Flera balochiska flickor och aktivister har arresterats och används som sex slavar i den Pakistanska militärens läger/fängelser i Pakistan.

För ca en månads sedan skottskadades den kände balochiske chefredaktören av tidningen Daily Asaap i staden Quetta(huvudstad i östra Balochetsan) av ISI för att han vägrade lyda order av ISI och utföra censur och inte avslöja militärens brutala metoder i Balochistan.

Ghulam Mohammad, Sher Mohammad och Lala Muneer var politiska aktivister som kämpat för balochernas rätt till frihet och en rättvis fördelning av Balochestan's naturtillgångar som exploateras av den Pakistanska militären. Inkomsterna av försäljning av naturtillgångarna som gas, uran, marmor används för att finansiera utvecklingen av s.k. islamiska atombomber som testas i Balochestan. Detta sker medans balocherna har en levnadsstandard som är jämförbar med förhållanden som rådde för flera hundra år sedan i världen. Balochestan gas förs över till alla delar av Pakistan och används där medan balocher saknar gas, skolor, sjukhus, vägar, vatten, el, m.m. Därför protesterar dem. Militären svara med bomber, arresteringar, tortyr, fängelse och mord.

Enligt pålitliga källor har dessa tre aktivister plockats av ISI agenter från Advokaten Kachkol Ali’s advokatbyrå i staden Turbat den 3:e april 2009. De har förts över till ett okänt ställe och torterats. Sedan har deras kroppar kastats ner från en militär helikopter i bergområdet Peedark ca 20 Km från staden Turbat där de hämtades.

Balochistan har, under de senaste fem-sex åren, varit under en brutal militär operation. Tusentals människor har mist livet eller blivit invalida under kriget av bomber, i strider eller rövats bort av militären och mördats.

Staten Pakistan har sedan starten 1947 varit en stor plåga och ett ont för den balochiska befolkningen som deras land ockuperades av den nybildade Pakistan och annekterades med Englands goda minne 1948. Bör nog nämnas att balocher är en sekulär folkgrupp och har inget att göra med de fundamentalistiska rörelserna i stambefolkade territorier i andra delar av Pakistan. De kämpar endast för att uppnå rättvisa.
Vi vädjar till Svenska regeringen, politiska partier och organisationer samt till det internationella samfundet att agera kraftfullt mot Pakistan’s tysta krig i Balochistan och dess brutala metoder för att eliminera kritiska röster.
Stockholm 2009-04-09

M. Baloch

Baloch Community – Sweden

Baloch_community@yahoo.com

----------------------------------------------------------------------
Relaterade länkar:
AMNESTY INTERNATIONAL; Pakistan: Resolve Hundreds Of Baluch 'Disappearances'
http://www.amnestyusa.org/document.php?id=ENGASA330012009&lang=e


Jan Mohammad Dashti en balochisk författare och politiker är skjuten av den fruktade Pakistanska militära underrättelsetjänsten ISI http://www.radiobalochi.org/BH_Rights/BC_dashtiJanmohamad090225.html
Violence breaks out in SW Pakistan after 3 nationalist leaders killed
http://news.xinhuanet.com/english/2009-04/09/content_11156396.htm


Protest in Balochistan against killings of Baloch leaders
http://www.geo.tv/4-9-2009/39390.htm

Riots as Baloch chiefs found dead
http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/7991385.stm

No comments:

Post a Comment