Long live free and united Balochistan

Long live free and united Balochistan

Search This Blog

Translate

Jan Mohammad Dashti en balochisk författare och politiker är skjuten av den fruktade Pakistanska militära underrättelsetjänsten ISI

Jan Mohammad Dashti är en välkänd författare, debattör, poet, journalist och chefredaktör och grundare av den ansedda tidningen Daily Asaap från Quetta, Balochestan (den av Pakistan ockuperade delen av Balochetsan). Tidningen är kritiskt till den orättfärdiga Pakistanska militärens operationen i Balochestan som har pågått där i ca 4 år och som skördat tusentals balcoher livet.

Enligt Baloch Human Right Council i London har höga agenter från den Pakistanska underrättelsetjänsten (ISI) besökt Daily Asaaps kontor i Quetta, huvudstaden av den Pakistan ockuperade delen av Balochetsan. De har hotat personalen att ändra sin policy genom att undvika att skriva kritiskt mot militären och dess operation i Balochestan. Om så inte sker kommer ni att betala ett högt pris. Daily Asaap med ledning av Jan Mohammad Dashti som chefredaktör har ignorerat ISI:s varning och fortsatt med det fria ordet.

Det är troligt att dådet har genomforts av Lashkare Jhangawi, en fundamentalistisk milisgrupp, som allmänt anses vara en underordnad organisation av ISI och som är den Pakistanska militärens och säkerhetstjänstens förlängda arm. De har under åren mördat, massaresterat och torterat hundratals balcher som är emot kriget.
Balochestan är den största provinsen i Pakistan som annekterades med våld 1948 ett år efter staten Pakistans bildande. Sedan dess har tre stora krig utkämpats mot den Pakistanska militären. Balochestan är den rikaste provinsen när det gäller naturtillgångar såsom gas, olja, uran, marmor, m.m. Trots detta är provinsen underutvecklad och fattigt. Arbetslösheten är störst där och sjukvården är obefintligt. Provinsens alla resurser hamnar hos den Punjabi dominerande Pakistanska militären (Punjab är den mest tättbefolkade provinsen som har den politiska makten i Pakistan). Därför protesterar balocher mot exploateringen av provinsens tillgångar. Armén svarar med hårdföra metoder och det kommer allt fler rapporter om övergrepp mot de mänskliga rättigheterna. Övergreppen gäller bland annat människor som gripits av säkerhetstjänsten utan att sedan höras av. Militären bombar byar och städer där hundratals människor har mist livet eller skadats. Pakistan använder sig av de mest avancerade militära vapnen som de får från väst framförallt från NATO och USA för att bekämpa terrorismen men de använder vapnen istället mot försvarslösa balcher. Det ända brott de anklagas för är att de kräver rättvisa och ett rättvist fördelning av provinsens tillgångar.

Vi balocher fördömer den Pakistanska regimens terror mot balcher och vädjar till den svenska regeringen, politiska partier och organisationer att fördöma den Pakistanska militärens övergrepp i Balochestan samt verka för ett stopp av kriget mot oskyldiga balocher. Vi vädjar också till den svenska regeringen att arbeta i FN:s regi för att mordet på Jan Mohammad utredds av internationella utredare inom FN:s regi.

M. Baloch

Baloch Community – Sweden

Stockholm 2009-02-24

Kontakt: Baloch_community@yahoo.com

No comments:

Post a Comment