Long live free and united Balochistan

Long live free and united Balochistan

Search This Blog

Translate

Rädda den balochiska journalisten, människorätts aktivisten och nätbloggaren Yaqub Mehrnehad's liv från att bli avrättad av den iranska regimen

Till Sveriges utrikes minister Carl Bild; den svenska regeringen och alla politiska partier och organisationer

Yagub Mehrnehad är en balochisk rättsaktivist, journalist och nätbloggare samt vald ordförande i den balochiska ungdoms organisationen ”Anjomane Sedaye Adalat” ("The Voice of Justice Young People’s Society"), som är en NGO organisation med tillstånd från de iranska myndigheterna att bedriva sociala- och kulturella aktiviteter. Yagub Mehrnehad blev arresterad efter att föreningen har ordnat ett stort möte i staden Zahedan, provincen Balochistan. Till mötet har föreningen bjudit även in myndighets personer. Syftet med mötet har varit att uppmärksamma myndigheterna på de gigantiska ekonomiska och sociala problem som finns i Balochistan samt vilka åtgärder som krävs för att motverka bl.a. den stora arbetslösheten som finns bland unga i provinsen. Efter mötet blev Mehrnehad och några till av föreningens medlemmar gripna av den iranska säkerhetspolisen. Sedan den 27:e april 2007 sitter Mehrnehad fängslad i ett fängelse i staden Zahedan utan att ha möjlighet till kontakt vare sig med sin familj eller någon advokat. Enligt Amnesty international har han blivit utsatt för tortyr samt nyligen dömd till döden utan att ha haft en rättsviss rättegång eller tillgång till offentlig försvarare. Rättegången har skett bakom stängda dörrar och hans brott har inte offentliggjorts! Dödsdomen har nyligen blivit godkänd och fastställd av de högsta beslutande organen i Iran. Det finns en stor risk att Mehrnehad kan bli avrättad om omvärlden inte reagerar kraftfullt.

Under de senaste 2 åren har den balochiska minoriteten utsatts för dagliga avrättningar, mord, kidnappningar av rätts aktivister och oliktänkande, m.m. Den enda brott dessa människor anklagas för är att de tillhör den balochiska minoriteten, att de är sunnimuslimer till skillnad från de styrande mullorna som är shiiter och att de talar för en rättvis och lika behandlig av den balochiska minoriteten som i princip är utan några rättigheter i Iran. För mer detaljerad information hänvisas till Amnesty International’s rapporter nedan.

Vi vädjar till den svenska regeringen, alla partier och organisationer att vidta nödvändiga åtgärder för att rädda den 28 årige och tre barns pappans liv. Regimen har visat sig vara känslig för omvärldens tryck och protester kan ibland påverka även de fanatiska härskarna i Iran.

Kopia till:
-Pressen
-politiska partier och organisationer

Relaterad information:
1. Amnesty International: UA 38/08 Death sentence/Unfair trial/Torture
IRAN Ya'qub Mehrnehad (m), aged 28, member of Iran’s Baluchi minority
http://www.amnesty.org/en/alfresco_asset/0ecc2a90-d9a3-11dc-a340-29dd7d6e4103/mde130382008eng.html

2. Amnesty International: ” Iran: Human Rights Abuses Against The Baluchi Minority”
http://www.amnesty.org/en/library/info/MDE13/104/2007

3. Radio Balochi FM, Sverige; Lista på balochiska aktivister som har avrättats 2004-2007 av den iranska regimen
http://www.radiobalochi.org/BH_Rights/ListehBaziEdamiOkhoshteha_eng.html

Baloch Community in Sweden

Stockholm 2008-02-20

Kontakt: Baloch_community@yahoo.com

No comments:

Post a Comment