Long live free and united Balochistan

Long live free and united Balochistan

Search This Blog

Translate

آمریکا گزینه های خود را در برابر ایران می سنجد

آمریکا گزینه های خود را در برابر ایران می سنجد
کیم غطاس
خبرنگار بی بی سی، واشنگتن
ارتش آمریکا می گوید حمله به ایران، تلاش این کشور برای دستیابی به سلاح اتمی را به تاخیر می اندازد

اگر ایران بخواهد به سلاح هسته ای دست پیدا کند، آمریکا نمی تواند کار چندانی برای پیشگیری دائمی از آن انجام دهد مگر این که این کشور را اشغال کند.

این سخنان جمع بندی صریح یکی از فرماندهان ارشد ارتش آمریکاست که هفته پیش در سنای این کشور صحبت می کرد.

به رغم بیانات متعدد مقام های آمریکایی درباره ایران در چند روز گذشته، این سخنان چندان مورد توجه قرار نگرفته است.


ژنرال جیمز کارترایت، جانشین فرمانده ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا در سخنان خود در مجلس سنا به مشکلات دولت باراک اوباما در انتخاب میان گزینه های پیش رو در رابطه با ایران اشاره کرد.

از آنجایی که آمریکا درباره حضور نظامی در ایران نگرانی هایی دارد، احتمالا حتی به آن فکر هم نمی کند، سخنان ژنرال کارترایت یک سوال اساسی را به وجود می آورد.

در حالی که دولت آمریکا به طور عمومی می گوید به ایران اجازه دسترسی به تسلیحات هسته ای را نمی دهد، آیا ممکن است در خفا چگونگی پذیرش یک ایران اتمی را بررسی کند؟

ارتش آمریکا مخالف هرگونه اقدام علیه ایران است و دریاسالار مایک مولن، فرمانده ستاد مشترک نیروهای مسلح این کشور گفته است حمله نظامی آخرین گزینه او در برابر برنامه اتمی جمهوری اسلامی خواهد بود.

او در این حال درباره عواقب ناخواسته حمله به این کشور هشدار داد.

در جلسه کمیته نیروهای مسلح مجلس سنا که چند فرمانده عالی رتبه ارتش و معاون سیاسی وزارت خارجه آمریکا نیز حضور داشتند، سناتورهای آمریکایی درباره عدم تاثیرگذاری تحریم های بیشتر بر برنامه اتمی ایران هشدار دادند.

در این جلسه، سناتور دموکرات، جک ریید از ژنرال کارترایت درباره تاثیرات حمله احتمالی به ایران پرسید.

آقای کارترایت با اشاره به این نکته که حمله نظامی به ایران تاثیر جادویی نخواهد داشت، گفت اقدام نظامی به تنهایی تعیین کننده نخواهد بود.

آقای کارترایت در این حال گفت حمله نظامی تنها زمان دسترسی ایران به سلاح هسته ای را به تاخیر خواهد انداخت.

سناتور ریید همچنین در رابطه با پایان دادن به هرگونه برنامه احتمالی تولید تسلیحات اتمی در ایران، این سوال را مطرح کرد: "آیا اشغال فیزیکی این کشور و نابود کردن تاسیسات هسته ای آن، راه حل این موضوع است؟"

ژنرال کارترایت پاسخ داد: "صرف نظر از هرگونه رخداد غیرمترقبه دیگری که ممکن است رخ دهد، نتیجه گیری شما درست است."

کار از کار گذشته

گراهام آلیسون، از استادان دانشگاه هاروارد می گوید اگر کشوری قصد دستیابی به سلاح هسته ای را داشته باشد، جلوگیری از آن بسیار دشوار خواهد بود.

آقای آلیسون گفت کار از کار گذشته و دستاوردهای هسته ای ایران را نمی توان از آن گرفت.

در روزهای گذشته محافل سیاسی در واشنگتن مشغول بحث درباره نامه ای لو رفته از وزیر دفاع ایالات متحده بودند که در روزنامه نیویورک تایمز به چاپ رسیده است.

در این نامه که از آن به عنوان هشدار رابرت گیتس به دولت آمریکا نام برده می شود، راه های پیش رو در برابر برنامه اتمی ایران در صورت موثر واقع نشدن تحریم های بین المللی مطرح شده است.

آقای گیتس گفته است که هدف از نگارش این نامه کمک به برقراری نظم در روند تصمیم گیری بوده است.

به هر حال، دولت آمریکا در حال بررسی گزینه های پیش رو در صورت موفق نبودن تحریم هاست. منتقدان می گویند، این کافی نیست.

سناتور جمهوری خواه، جان مک کین در مصاحبه با شبکه خبری فاکس گفت دولت اقدام موثری برای پیشگیری از دستیابی احتمالی ایران به سلاح هسته ای انجام نداده است.


آقای مک کین که از سناتورهای حاضر در هنگام سخنرانی آقای کارترایت بود، ضمن انتقاد از دولت گفت تهدیدهای زیادی علیه ایران صورت گرفته ولی اقدامی به وقوع نپیوسته است.

سناتور مک کین گفت: "جورج شولتز، محبوب ترین وزیرخارجه نزد من در تمام دنیا، یک بار گفت که مربی عملیات دریایی او بهش گفته بود که تا زمانی که آمادگی شلیک نداری، اسلحه خود را به سمت هیچ کس نشانه گیری نکن. ما مدت هاست به سمت ایران نشانه گیری کرده ایم ولی حتی یک بار هم ماشه را نچکانده ایم. تقریبا زمان این کار فرا رسیده است."
احتمالا منظور آقای مک کین از این سخنان اعمال تحریم های شکننده علیه ایران بود.

یکی از مقام های ارشد آمریکایی که خواست نامش فاش نشود، در واکنش به سخنان بیان شده در جلسه سنا گفت عواقب اقدام نظامی علیه ایران خوشایند نخواهد بود.

او افزود هر چه روند برقراری تحریم های جدید علیه ایران طولانی تر شود، احتمال اقدام نظامی هم افزایش خواهد یافت.

او گفت: "هر چه به پایان سال 2010 نزدیک تر می شویم، وسوسه حمله نظامی بیشتر می شود."

به نظر می رسد منظور او از این سخنان، اشاره به احتمال حمله نظامی اسرائیل به تاسیسات اتمی ایران است.

تحریم
چنین حمله ای تنها دستیابی ایران به سلاح هسته ای را به تاخیر می اندازد.

اما دولت باراک اوباما قصد دارد دولت ایران را متقاعد کند که دستیابی به این نوع تسلیحات امنیت و قدرت این کشور را ارتقا نخواهد داد.

به نظر نمی رسد بدون وقوع تغییری در داخل ایران این تلاش آمریکا نتیجه ای داشته باشد زیرا حکومت ایران بر این باور است که برنامه اتمی آن به اقتدار این کشور در منطقه می افزاید.

آقای آلیسون می گوید: "اگر جامعه جهانی برای اعمال تحریم های شکننده علیه ایران و منع صادرات نفت و واردات بنزین این کشور آماده باشد، آن گاه ممکن است جمهوری اسلامی محاسبات خود را تغییر دهد."

او ادامه داد: "ادامه بقا اولویت اول این رژیم است. اما اعمال این تحریم ها بدون همراهی روسیه و چین امکانپذیر نیست."

حال که آمریکا نه می تواند تحریم های شکننده ای را علیه ایران اعمال کند و نه این که به اقدام نظامی علیه این کشور علاقمند است، به نظر می رسد تنها گزینه های فرا روی واشنگتن، پذیرش یک ایران مجهز به سلاح هسته ای یا پیدا کردن راه هایی برای کند کردن سرعت برنامه هسته ای این کشور باشد.

BBC

No comments:

Post a Comment