Long live free and united Balochistan

Long live free and united Balochistan

Search This Blog

Translate

گفت وگو با مولوی شه بخش، از علمای اهل سنت زاهدان: در صورت برطرف نشدن بیکاری شاهد ناامنی های فراوانی در منطقه خواهیم بود


مصاحبه
گفت وگو با مولوی شه بخش، از علمای اهل سنت زاهدان: در صورت برطرف نشدن بیکاری شاهد ناامنی های فراوانی در منطقه خواهیم بود
در همین راستا مولوی شه بخش از علمای اهل سنت زاهدان بیکاری را مهم ترین معضل استان می داند و معتقد است: در صورت برطرف نشدن بیکاری شاهد ناامنی های فراوانی در منطقه خواهیم بود.
مولوی عبدالمجید شه بخش در خصوص میزان اهمیت برگزاری همایش های مردمی درباره وحدت ادیان معتقد است: اهمیت این چنین همایش هایی از این نظر است که مردمی است و اهمیت جالبی دارد. از نظر اینکه وقتی مردم هدفی را مثلاً در امر به معروف و نهی از منکر دنبال کنند و این وحدت بخشی نشات گرفته از آن است، تاثیر زیادی بر جای می گذارد. این گونه همایش ها نیز برای اولین بار است که برگزار می شود که جای خوشوقتی است.
متن گفت وگوی خبرنگار شفقنا با مولوی شه بخش، مدرس دارالعلوم مکی اهل سنت زاهدان در ادامه می آید:
*پیوندهای شیعه و سنی در سیستان و بلوچستان تا چه حد قوی است؟ چه میزان از نزاع ها و درگیری ها به ریشه اختلافات میان مذاهب برمی گردد؟
مولوی شه بخش: شیعه و سنی، از اول یک تنه بودند. از روزی که استان ما بوجود آمده شیعه و سنی بوده اند و عده ای از مردم هم از استان های کرمان و دیگر استانها به این منطقه آمده اند. کوچکترین اختلافی در گذشته نداشتیم. الان یک عده ای هستند که می خواهند این اختلافات را درست کنند. در برگزاری مراسم های وحدت شکن که اصلاً ربطی به دین هم ندارد شلوغ کردند. هر مراسمی که وحدت شکن باشد، خود به خود یک اختلاف ایجاد می کند. باید این سوال را پرسید چرا قبلاً این مشکل نبوده ولی الان اینگونه است؟
*برای نهادینه کردن باورهای مشترک بین اقوام و مذاهب مختلف چه باید کرد؟ آیا نباید از شعارهای وحدت آمیزی که در سطح علما داده می شود فراتر برویم؟
مولوی شه بخش: به نظرم در این مورد عزم و اراده قوی می خواهد و خیلی از مردم هستند که دلسوزند و مایل به وحدت اند اما تنها هستند. این امر زمانی صورت می پذیرد که جمع شوند و به صورت عمومی درآیند، در آن زمان است که تاثیر گذار است. وقتی شیعه و سنی با یکدیگر متحد شوند تاثیر آن صددرصد بیشتر از آن جلساتی است که ما داریم.
*به نظر شما تبعیض و تحقیر چه اندازه در ایجاد عقده ها و حقارت ها تاثیرگذار است که ممکن است گاها منجر به نزاع هم شود؟
مولوی شه بخش: تاثیر بسیار زیادی دارد. کسانی که منطقه و استان را مدیریت می کنند ، می بایستی عاقلانه عمل کنند. گاهی تبعیض واقعی است و گاهی هم احساس می شود که تبعیض صورت می گیرد. در صورتیکه تبعیض نیست. بطوریکه بعضی از خواهران احساس می کنند که به آنها ظلم و تبعیض می شود، در حالیکه ممکن است اینطور نباشد. کسانی که مدیریت می کنند می بایستی بگونه ای مدیریت داشته باشند که کسی احساس تبعیض نکند، که متاسفانه اینگونه نیست. مثلاً می بینید که برخوردهای برخی مامورین و مسئولین با افراد متفاوت است. کسانی که در منطقه بوده اند می دانند، عمده ترین مشکل و معضل منطقه اغلب بیکاری است که در حال حاضر غیر از آن مشکلی نیست. اگر توانستیم بیکاری را حل کنیم، دیگر مشکلات هم حل می شود.
*در حال حاضر آماری در خصوص بیکاری و افت اقتصادی در منطقه سیستان و بلوچستان وجود دارد؟
مولوی شه بخش: آمار دقیقی نیست. قبلاً تعداد بیکاران 50 درصد بوده اما با توجه به بسته شدن مرزها، 70 درصد مردم زابل تا چابهار کارشان این است که مستقیماً از مرز کالا وارد می کنند و به آن وابسته هستند، بخاطر این مساله اکثر مردم بیکار شده اند و لذا بیکاری معضل بزرگی است. از مسئولین نمی خواهیم که پولی خرج کنند یا پولی بدهند. فقط می خواهیم که مانع کار مردم نشوند. خیلی به مردم سخت نگیرند، قوانینی که در هیچ جای کره زمین نیست در اینجا اجرا نکنند. این سختگیریها این مشکلات را هم به وجود می آورد.
*تبدیل شدن منطقه سیستان به عنوان یک منطقه آزاد تجاری می تواند کمکی در راستای حل بیکاری باشد؟
مولوی شه بخش: بله. بخشی از مشکلات را می تواند بر طرف کند.
*چه راهکارهایی را در خصوص کاهش محرومیت در استان می توان اتخاذ کرد؟ در ارتباط با عملکردهای مسئولانی که در استان سیستان و بلوچستان فعالیت می کنند اعم از شهردار، فرماندار، استاندار مردم چه اندازه از آنان رضایت دارند؟
مولوی شه بخش: در مورد استاندار تا آن حدی که مردم احساس کنند که تبعیضات کمتر شده است راضی هستند. ولی این کافی نیست. اول و آخر مشکل منطقه ما بیکاری است. یک عده جمع می شوند دزدی می کنند. یک عده جمع می شوند اقدام مسلحانه می کنند. تمام این موارد ناشی از بیکاری است. یک عده از بیکاری معتاد می شوند. اگر شما بررسی کنید منشاء تمامی مشکلات در منطقه بیکاری است. با برطرف کردن این معضل، مشکلات دیگر ما هم حل خواهد شد. اگر حل نکنیم، در آینده باز هم شاهد دزدی ها و ناامنی ها خواهیم بود.
*امنیت سیستان و بلوچستان در حال حاضر چگونه است؟
مولوی شه بخش: در حال حاضر خوب است. اما اگر مسئله بیکاری حل نشود، در آینده مشکل بوجود خواهد آمد.
*در مورد مناصب دولتی که بعضی از اقلیت های اهل سنت می گویند در استخدام با مشکل مواجه می شوند چه نظری دارید؟ فکر می کنید چه اندازه این موضوع مهم است؟
مولوی شه بخش: این موضوع مهم است. زمانی یک کشور آرامش دارد که افراد احساس کنند به خاطر داشتن مذهب یا قومیت دیگری از داشتن چیزی محروم نیستند. وقتی که این احساس یکسان بودن در فرصتها برای همه وجود داشته باشد مشکلی پیش نمی آید. ما بایستی این موارد را حل کنیم.
*این محرومیت ها در استان ، آیا شامل حال شیعیان هم می شود؟
مولوی شه بخش: تقریباً همه یکسان هستند.
*در واقع معتقدید نمی توان گفت مشکلات فقط مخصوص اهل سنت است.
مولوی شه بخش: بله . اما برای شیعیان در استخدام شدنشان کمتر است. راه استخدام شدن برای اهل سنت مشکل و محدود است. برای کارهای آزاد هم برخی اوقات جلوی آنان گرفته می شود.
***

No comments:

Post a Comment